Husqvarna akcija

Zanimivosti

SiDG obeležil pet let delovanja

28.07.2021

Prežagovanje hloda na gozdni cesti

Z začetkom julija smo stopili v šesto leto delovanja družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o., ki je poznana tudi po kratici SiDG. Podjetje je v lasti države in gospodari z državnimi gozdovi, ki predstavljajo dobrih 20 % vseh slovenskih gozdov.

Najdebelejša smreka v Sloveniji je Kraljica Bohinja

15.06.2021

Kraljica Bohinja iz zraka

Najdebelejša smreka v Sloveniji raste na območju Bohinja, kažejo zadnje meritve. Raste pod Voglom na težko dostopni polici 1.300 m nad morjem, kjer je zaščitena pred močnimi sunki vetra. Gozdarji so jo odkrili leta 1993, uradno pa so jo izmerili letos. Zaradi izjemne velikosti so jo poimenovali Kraljica Bohinja.

Posvet Gozd in Les: Gozd in podnebne spremembe

08.06.2021

Posvet gozd in les

Na letošnjem, 11. posvetu, ki je potekal v torek, 25. maja 2021, so udeleženci govorili o vplivu podnebnih sprememb na gozd in les. Podnebne spremembe vplivajo na pomlajevanje gozdov in pa na samo strukturo in fizikalne lastnosti lesa, ki v spremenjenih razmerah hitreje prirašča. To pa ima vpliv na samo uporabo lesa in njegovo odpornost.

Gibanje priseljenih risov na Gorenjskem

31.05.2021

Risinja Lenka

Pred dobrim mesecem so v okviru projekta LIFE Lynx v gorenjske gozdove izpustili pet risov. Vseh pet je opremljenih s telemetričnimi ovratnicami, ki sporočajo lokacijo risov. Prvi podatki kažejo, da se vsi izpuščeni risi zadržujejo na območju mesta izpusta. Samca sta se gibala po nekoliko večjem območju kot samice, Tris pa je tudi obiskal enega izmed vršacev nad 2000 m.

Pragozdna pot Krokar – nova gozdna učna pot na kočevskem

25.05.2021

Oznaka za Pragozdno pot Krokar

Na območju kočevskih gozdov so predstavniki gozdarskih in okoljskih institucij 20. maja 2021, tik pred začetkom Tedna gozdov 2021, uradno odprli Pragozdno pot Krokar, ki bo obiskovalce popeljala do roba tega prvinskega bukovega gozda, od leta 2017 uvrščenega na seznam svetovne naravne dediščine Unesca.

Teden gozdov 2021

23.05.2021

Teden gozdov 2021

Letošnji Teden gozdov bo potekal od 24. do 30 maja. Vsako leto se v tednu gozdov odvijejo različne prireditve povezane z gozdovi. Tako bo tudi letos, saj Zavod za gozdove in drugi organizatorji pripravljajo številne prireditve pod geslom »Načrtno z gozdom!«. Letošnja glavna tema je načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa sta tudi gozdne učne poti in velike zveri. Ne smemo pozabiti, da letos mineva 250 let od izdelave prvega, Flameckovega, gozdnogospodarskega načrta za Trnovski gozd.

Duglazija v Pečovniku pri Celju najvišje izmerjeno drevo v Sloveniji

11.05.2021

Merjenje pečovniške duglazije

Zavod za gozdove Slovenije je izvedel merjenje višine duglazije, ki raste v celjskem Mestnem gozdu v Pečovniku pri Celju. Drevo je visoko 67 m, prsni premer je 150 cm, ocenjen volumen pa 27 m3. Pečovniška duglazija, ki so jo poimenovali Gaberka, je za dobre štiri metre višja od Sgermove smreke na Koroškem.

Kulturne vsebine za otroke in mlade povezane z gozdom in lesom

04.05.2021

Gozd skozi kulturo in umetnost

Leta 2019 so v okviru Kulturnega bazarja pripravili priročnik »Gozd skozi umetnost in kulturo«, ki prinaša izbor kakovostnih kulturnih vsebin, povezanih z gozdno-lesno verigo. V njem so predstavljene različne kulturno-umetnostne vsebine, ki so namenjene otrokom in mladostnikom. Priročnik je odličen pripomoček za vzgojitelje in učitelje ter druge strokovnjake, ki želijo otrokom predstaviti različne teme, povezane z gozdom in lesom.

Risi Lenka, Julija in Tris izpuščeni v pokljuške gozdove

29.04.2021

Risinja Lenka

Včeraj, 28. aprila so v okviru projekta LIFE Lynx na gorenjskem v naravo spustili še tri rise. Risoma Zoisu in Aidi, ki so ju spustili 26. aprila na Jelovici, so se na Pokljuki pridružili še Lenka, Julija in Tris. To je bil predvidoma zadnji letošnji izpusti risov v Sloveniji. Pet izpuščenih risov je obogatilo slovensko populacijo risov, ki sedaj obsega 25 risov.

Pages

 

Bureau Veritas - Gradimo svet zaupanja - certificiranje konstrukcijskega lesa