Husqvarna 560XP Mark II

Gozdni sadeži

V gozdu rastejo številne gobe in rastline, ki rodijo različne sadeže: brusnice, maline, robidnice, šipek, jagode, borovnice in kostanj. Običajno za lastnika gozdov nimajo večjega pomena in jih nabirajo priložnostni nabiralci, ki pridejo v gozd na sprehod. Pri nabiranju veljajo določene zakonske omejitve, ki jih morajo upoštevati.


Robidnice najdemo na sončnih posekah.

Lastniki lahko prepovejo nabiranje gozdnih sadežev, če se odločijo, da jih bodo sami nabirali za prodajo. Zahtevo morajo podati na občino, kjer pristojni organ izda prepoved. Tak gozd je treba ustrezno označiti, da obiskovalci vedo za prepoved.

Nabiranje gozdnih sadežev je lahko dopolnilna dejavnost lastnika (če se npr. ukvarja s kmetovanjem). Cene gozdnih sadežev se prilagajajo dnevni ponudbi in povpraševanju.

Nabiramo lahko tudi zdravilne rastline, ki jih posušimo ali drugače obdelamo. Številne lahko uporabimo za čaje ali izdelujemo iz njih različna mazila in tinkture. Nekatere odkupujeta farmacevtska in kozmetična industrija. Pri nabiranju moramo biti pozorni, da ne nabiramo rastlin, ki so ogrožene in je njihovo nabiranje prepovedano.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem