Husqvarna 560XP Mark II

Tisa

Tisa (Taxus baccata) je bila nekoč zelo razširjena drevesna vrsta na našem območju. Ker je njen les odličen za izdelavo lovskih in vojaških lokov ter samostrelov, so jo v srednjem veku tako množično sekali, da so jo skoraj iztrebili.

Tisa se pojavlja kot manjše do 20 m visoko vednozeleno iglasto drevo ali kot grm. Deblo doseže premer do enega metra, najpogosteje pa ne presega 50 cm. Pogosto se razvije več debel, ki se kasneje zrastejo. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da so moške in ženske rastline ločene. Skorja je rdečerjava, tanka in se lupi v luskah ali trakovih. Iglice so ploščate, temno zelene, široke do 2,5 mm in dolge do 3 cm. Spodaj so svetlejše z dvema svetlima progama. Na pokončnih poganjkih so nameščene spiralno, na zasenčenih poganjkih pa v dveh vrstah. Iglice so na vejicah do 8 let. Cveti aprila in maja. Na ženskih drevesih se jeseni razvijejo rdeče tisine jagode (to so preobraženi storži), ki vsebujejo seme.

Tisa dobro uspeva na svežih in humoznih tleh na apnencu. Je odporna proti suši. Temperature pod -20 stopinj Celzija poškodujejo iglice, ki odpadejo. Dobro uspeva v senci in nima težav z rastjo v senci drugih dreves. Prenese tudi polno sonce.

Tisa ima zelo dolgo življenjsko dobo. Brez težav doseže 500 do 800 let, poznana pa so drevesa, za katere se domneva, da so krepko starejša od 1000 let.

V Sloveniji je tisa v gozdovih zelo redka. Pojavlja se le v odmaknjenih predelih gorskih gozdov, v rečnih soteskah in v nekaterih zelo težko dostopnih območjih po vsej Sloveniji do nadmorske višine 1.200 m. Močno je razširjena kot okrasno drevo po parkih in vrtovih, kjer se uporabljajo številni kultivarji.

Danes se les tise le redko uporablja. Večina tisinega lesa na trgu izvira iz dreves, posajenih v parkih in na vrtovih. Uporablja se za za izdelavo pohištva, posode, okrasnih predmetov, podstavke za lovske trofeje in drugo. Njen les je trd in elastičen. Gostota znaša od 660 do 810 kg/m3. Je rdečerjave barve.

Tisa je na seznamu ogroženih vrst in je zavarovana.

Tisa je zelo strupeno drevo in strupeni so vsi deli razen ovoja semena in cvetnega prahu. Najbolj so strupene iglice.

Izjemna drevesa: Solčavska tisa.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem