Husqvarna 560XP Mark II

Upravljanje gozdov

„Gozdovi so naše bogastvo,“ je fraza, ki jo pogosto slišimo iz ust politikov in različnih strokovnjakov. V mislih sicer nimajo bogastva v obliki (denarne) vrednosti, temveč v obliki vplivov, ki jih ima gozd na naše okolje in življenje. Zaradi tega so gozdovi pomembni za celotno prebivalstvo nekega okolja in ne le za njihove lastnike. Na lastnikih je breme pravilnega upravljanja z gozdovi, da opravljajo vse funkcije, pri tem pa jim pomaga javna gozdarska služba.

Za lastnika ima gozd čisto praktičen pomen. Je vir lesa za prodajo in za kurjavo. Lastniku zagotavlja določen denarni donos oz. prihodek. Cene lesa sicer niso visoke in se gibljejo okoli nekaj deset evrov za kubični meter, vendar pa posamezna drevesa lahko dosegajo zelo visoke cene. Eno izredno drevo lahko doseže višjo ceno kot vsa druga drevesa v gozdu. Na dražbah je mogoče za les najvišje kakovosti iztržiti tudi nekaj tisoč evrov za kubični meter, najdražji hlodi pa se prodajo tudi za več kot 8.000 €. Drevesa, ki imajo tako vreden les, so redka in jih je treba pravočasno prepoznati ter primerno vzgajati.

Strokovno upravljanje gozda zagotavlja stalne donose iz lesa, ki povečajo lastnikove prihodke. S pravilnimi posegi si lahko že iz gozda velikega nekaj hektarjev zagotovimo stalni vir lesa za kurjavo in prodajo.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem