Gozdarski traktor

V naših gozdovih se večina lesa spravi iz sečišča do ceste s traktorji. To so lahko prilagojeni kmetijski traktorji, gozdarski zgibniki ali pa gozdarski traktorji za prevoz lesa. Največ, še posebej v zasebnih gozdovih, se uporabljajo prilagojeni kmetijski traktorji.

Prilagojen kmetijski traktor za delo v gozdu
Prilagojen kmetijski traktor za spravilo lesa.

Prilagojeni kmetijski traktorji imajo predelave, ki jih ločijo od traktorjev za delo na kmetiji:

  • varnostna kabina oz. zaščita za kabino, ki prenese prevrnitev,
  • daljinsko voden vitel za privlačevanje lesa,
  • naletna deska zadaj,
  • rampna deska spredaj,
  • zaščite vseh vrtljivih delov
  • kolesne verige,
  • zaščito podvozja.

Zaradi načina dela mora imeti težo porazdeljeno drugače kot kmetijski traktor, in sicer tako, da je na sprednji osi od 1/2 do 2/3 teže, na zadnji osi pa 1/3 do 1/2 teže. Pogosto lastniki gozdov, ki delajo v svojem gozdu, nimajo pravilno opremljenih traktorjev in pri delu ogrožajo lastno varnost. Vožnja po vlaki z vlečenjem lesa je precej nevarna in hitro lahko pride do nezgode, če traktorist nima dovolj izkušenj.

Gozdaski zgibnik
Gozdarski zgibni traktor pri vlačenju lesa

Na strmih in blatnih terenih pogosto uporabljamo gosenične traktorje. Njihova prednost je, da se njihova teža porazdeli po gosenici in zelo malo obremenjujejo tla. Poškodbe tal pri vožnji naravnost so majhne. Pri zavijanju gosenice drsijo in tla močno poškodujejo. Običajno se uporabljajo za spravilo na strmih terenih, kjer gozdarski zgibniki niso primerni.

Gosenični traktor za spravilo lesa
Gosenični traktor za spravilo lesa.

Gozdarski zgibniki so traktorji narejeni izključno za delo v gozdu. Temu primerno so oblikovani in opremljeni. So zmogljivejši od prilagojenih kmetijskih traktorjev in tudi dražji. Zato morajo biti dobro izkoriščeni. Njihov nakup ni ekonomičen, če jih potrebujemo le občasno. (Več o gozdarskih zgibnih traktorjih >>)

Gozdarski traktor za prevoz lesa
Gozdarski traktor za prevoz lesa od sečišča do gozdne ceste (fotografija: Ponsse Plc.)

V gozdu les spravljajo tudi posebni gozdarski traktorji, ki les iz gozda vozijo. Sestavljeni so iz strojnega dela s kabino in dela za prevoz lesa. Imajo nakladalno napravo, s katero operater nalaga hlode. Traktorji so zgibni in imajo kolesa ali gosenice. So zelo učinkoviti, njihova pomanjkljivost pa so velike poškodbe tal zaradi velike teže. Kadar gre za spravilo manjših količin lesa, se uporabljajo posebne prikolice, ki se priklopijo na prilagojen kmetijski traktor.