Cepljenje lesa

Cepljenje drv pomeni, da metrske hlodiče ali polena razdelimo po dolžini na dva ali več kosov – razcepimo in napravimo cepanice. Cepimo vedno vzporedno na vlakna, torej vzdolžno na hlodič oz. poleno. Cepi se vedno sveži les oz. les, ki ima več kot 20 % vode.

V preteklosti so se za cepljenje uporabljale cepilne sekire, cepilni klini in cepilni bati, ki so jih delavci zabijali v hlodiče. Cepilne sekire imajo ostro rezilo, ki se enakomerno podaljšuje pod kotom 20 do 30 stopinj, kar je znatno več kot pri sekirah za sekanje in kleščenje. Rezilo je tudi krajše in meri do 13 cm. Cepilne sekire so običajno težje od 2,5 kg. Cepilni bati so po obliki podobni cepilni sekiri, njihova teža pa je do 4 kg. Pri cepljenju se uporabljajo cepilni klini, ki so v pomoč pri cepljenju.

Metrski hlodiči bukovine
Bukovina razžagana na metrske hlodiče pripravljene za cepljenje

Ročno cepljenje je naporno opravilo, ki zahteva veliko fizično moč. Delavci morajo premikati težke hlodiče in zabijati sekire, bate in kline v les. Ročno se cepijo le še manjše količine lesa za domačo uporabo.

Danes prevladuje strojno cepljenje lesa. Na trgu je veliko različnih strojev za cepljenje lesa različnih proizvajalcev z različnimi zmogljivostmi. Nekateri stroji imajo lasten pogon, drugi pa se priklopijo na traktor preko kardana. Manjši cepilni stroji so na elektriko in omogočajo cepljenje polen do dolžine 50 cm. Industrijski cepilni stroji lahko brez težav cepijo metrske hlodiče.

Cepilni stroji so običajno opremljeni s klinom, redko pa se uporabljajo takšni z vijakom, ker je njihova uporaba nevarna. Cepljenje poteka lahko v pokončnem ali ležečem položaju, cepilna moč pa znaša do 30 ton. Industrijski cepilni stroji imajo moč do 60 ton, z njimi pa je lahko les razdeliti na do 18 delov (cepanic) hkrati.

Stroj za cepljenje in izdelavo polen


Cepilne stroje je mogoče najeti. Če nismo vešči dela z njimi, je najbolje najeti ekipo, ki pride s cepilnim strojem in napravi cepanice.

V primeru večjih količin (za industrijsko proizvodnjo), se uporabljajo rezalno-cepilni stroji, ki jih imamo na centralnem skladišču, ali pa jih pripeljemo v gozd. Ti stroji najprej razžagajo les na dolžino 25 do 30 cm in ga nato razcepijo na polena. Z njimi je mogoče predelovati les dolžine do 6 m in premera do 70 cm. Njihova zmogljivost je do 12 ton lesa na uro, zato potrebujejo dovolj surovine.