Oglas odgovorna raba gozdov

Fazan

Fazan (Phasianus colchicus) je ptica, ki so jo v Evropo prinesli iz Azije že v starem veku. Stari Grki so fazane prinesli v Grčijo iz zahodne Azije. Pri razširjanju po Evropi so fazanom izdatno pomagali stari Rimljani, ki so jih radi lovili in cenili njihovo meso.

Samci imajo rjavo do bakreno perje s črnimi robovi in svetlečo zelenomodro glavo z rdečim obrazom. Samec je velik do 80 cm. Samice in mladiči imajo rjavo perje s svetlo-temnim vzorcem.

Fazan - Phasianus colchicus
Fazan - Phasianus colchicus (fotografija: FreeDigitalPhotos.net)

Fazan se v gozdu ne počuti dobro. Ustrezajo mu redki gozdovi in grmišča v bližini travnikov, potokov in polj. Dobro se počuti tudi na travnikih, ki imajo omejke in živice, kamor se lahko zateče. Gnezdi v plitvih kotanjah, ki so zakrite z grmovjem. Prehranjuje se s semeni, plodovi in zelenimi deli rastlin.

Gnezdi od aprila do septembra. Na leto ima običajno eno leglo. Samica znese 8 do 12 jajc iz katerih se v 24 dnevih izvalijo mladiči, ki začnejo leteti po 10 do 12 dneh. Samostojni postanejo po 70 do 80 dneh.

Fazanov največji sovražnik je zagotovo človek, saj je fazan kulinarična poslastica. Med živalmi je največji sovražnik lisica, sledijo pa kragulj, kanja in sokol. Z jajci in mladiči se prehranjujejo kune, podgane in ježi.