Husqvarna 560XP Mark II

Lisica

Rdeča lisica (Vulpes vulpes) sodi med zveri. Zgoraj je rdeče rjava ali sivo rjava, trebuh, notranja stran nog in spodnji del vratu pa so beli. V nekaterih primerih je lahko spodnja stran temna. Kožuh je gost in mehak. Zaradi tega je lisica videti večja, kot je v resnici. Zraste do 1,3 metra, rep pa običajno dosega do 0,4 m dolžine. Rep je košat, noge so tanke.

Lisica - Vulpes vulpes
Lisica - Vulpes vulpes (fotografija: FreeDigitalPhotos.net)

Lisica je prilagodljiva in naseljuje številna okolja: gozdove, parke, grmovje med polji. Naseli se tudi v bližino človekovih bivališč. V Veliki Britaniji so se lisice naselile v mestih, kjer sobivajo z ljudmi. Za svoje bivališče – lisičino – si izbere globoke in razvejane jame. Te so lahko med koreninami dreves ali med skalami. Pomembno je, da je na koncu prostorna kotlina, kjer si uredi ležišče. Votlino lahko izkoplje sama, raje pa se naseli v opuščene votline. Še posebej so ji pri srcu jazbine.

Mrak in noč sta čas, ko so lisice najbolj dejavne, čeprav jo lahko (redko) srečamo rudi podnevi. Mladiči se pogosto preko dneva igrajo pred lisičino.

Lisica ima zelo dobro razvit vid, voh in sluh, ki ji zelo pomagajo pri lovu. Prehranjuje se z mišmi, zajci, kunci in drugimi glodavci, ličinkami majskih hroščev, deževniki, jajci, pticami, mladiči srnjadi in jelenjadi, sadjem in drugim. Pri lovu ni najbolj uspešna. Ujeti uspe le 23 % sesalcev, ki jih lovi in 2 % ptičev. Teče hitro in je dobra plavalka.

Pari se januarja in februarja. Po približno 50 dnevih (maj, april) se skoti 3 do 5 slepih, sivih in kosmatih mladičev. V izjemnih primerih lahko lisica skoti do 12 mladičev. Če je v zarodu več samčkov kot samičk, lahko brejost traja dlje kot 50 dni. Mladiči spregledajo v drugem tednu, sesajo 4 tedne in po mesecu ali mesecu in pol prvič zapustijo lisičino. Pri starosti 3 do 4 mesece postanejo samostojni in spolno dozorijo pri 9 mesecih.

Lisice so pogosti prenašalec stekline. Zato se vsako leto izvajajo cepljenja lisic z odmetavanjem vab z letal. Ta postopek je zelo uspešen, zato se je število lisic s steklino močno zmanjšalo in vsako leto je najdenih le nekaj steklih lisic.

Lisica je pogosta žival v basnih in pripovedkah številnih ljudstev. V njih nastopa kot zvita žival in je poimenovana kot zvitorepka.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem