Husqvarna 560XP Mark II

Gozdna jagoda

Gozdne jagode (Fragaria vesca) bomo v gozdu našli konec aprila, maja in junija. Drobni rdeči sadeži, ki so veliki za noht na mezincu, so zelo okusni. Gozdne jagode niso le okusen gozdni sadež, imajo tudi nekatere zdravilne lastnosti.

Gozdna jagoda
Gozdna jagoda - Fragaria vesca
(slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), Biolib.de)

Med sprehajanjem bomo gozdne jagode našli ob gozdnih poteh, na gozdnih posekah, ob gozdnem robu, ob grmih na robu travnika. Rastejo vse do višine 2.200 m, kar pomeni, da jih bomo našli tudi v planinah. Cvetijo od aprila do junija, cvetovom pa kmalu sledijo okusni drobni plodovi. Gozdne jagode se razmnožuje s semeni, ki nastanejo na plodovih in s pritlikami.

Gozdna jagoda ni le dober posladek za otroke in odrasle. Je tudi zdravilna rastlina. Plodovi jagod povzročajo čiščenje sečne kisline iz telesa. Iz listov in korenin lahko skuhamo čaj, ki pomaga proti diareji, vnetju ustne votline in ustnih sluznic, čisti ledvica in mehur ter pomaga pri vnetju jeter in zlatenici.

Gozdnih jagod pri nas ni veliko, zato se v gozdu ne bomo od njih preobjedli. Vsekakor pa velja biti nanje pozoren. Če jih najdemo, se bomo lahko prav prijetno posladkali.