Oglas odgovorna raba gozdov

Nabiranje gob

Rdeča mušnicaNabiranje gob je zanimiv in razširjen konjiček. Gobe so odlična popestritev vsakdanjega jedilnika kot glavna jed ali začimba. Nabiranje gob je neke vrste vračanje k naravi. Med nabiranjem se sprehajamo v gozdu in smo v neposrednem stiku z naravo. Ker so gobe pomembne za gozd, je njihovo nabiranje zakonsko omejeno.

Gobe oz. glive – goba je le manjši nadzemni del glive, ki služi tvorbi trosov in razmnoževanju -  v gozdu razgrajujejo in predelujejo odpadne organske snovi. Te uporabijo za lastno rast, obenem pa so hrana za druge organizme. Nekatere gobe živijo v sožitju z drevesi in drugimi rastlinami. Ta pojav imenujemo mikoriza. V tem sožitju gliva prispeva vodo in mineralne snovi, drevo pa hranilne snovi.

Bele gobice

Poznamo okoli 15.000 različnih vrst gob, od katerih jih je užitnih okoli 2.000. Nabiramo in uživamo le okoli 200 različnih vrst gob. Ocenjuje se, da je na svetu približno 140.000 različnih vrst gob.

Nabiranje gob urejata Uredba o varstvu samoniklih gliv in Uredba o zavarovanih prostoživečih glivah Dnevno lahko vsak nabiralec gob nabere največ dva kilograma gob. Dovoljeno pa je nabrati gobo, ki je težja od dveh kilogramov. Nabirati je dovoljeno gobe, ki so toliko razvite, da jih je mogoče zanesljivo določiti. Gobe moramo grobo očistiti na samem rastišču, pri nabiranju pa ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali pa podgobje. Nabirati jih semo v trdne košare ali zabojčke, ki imajo reže skozi katere lahko padajo trosi. Tako omogočamo razmnoževanje gliv in jih širimo po gozdu. Najbolj primerne za nabiranje in prenašanje gob so pletene košare in cekarji. Ne smemo nabirati gob, ki so zaščitene.

Nabiramo le užitne gobe, ki jih poznamo. Če gobe ne poznamo, jo pustimo pri miru in ne trgamo za kasnejše določanje doma.