Oglas odgovorna raba gozdov

Lesni peleti

Lesni peleti so oblika goriva iz lesa, ki se uporablja za ogrevanje stanovanjskih hiš in drugih objektov. Večinoma so narejeni iz žaganja in lesnega prahu, ki je močno stisnjen. So valjaste oblike s premerom od 6 do 8 mm (izjemoma več) in dolžino do 5 cm. Njihova energijska vrednost je od 4,7 do 5,2 kWh/kg. Vsebujejo okoli 10 % vlage.

Dobra lastnost peletov je, da so sipki in enostavni za transport. Pakirani so lahko v 10 ali 15 kg vreče ali pa v posebne vreče z volumnom 1 m3 do 1,5 m3. Prevažajo se lahko v cisternah in vpihujejo v zalogovnike. So zelo enostavni za uporabo in primerni za kurjenje v kotlih centralnega ogrevanja ali pa prilagojenih sobnih pečeh ali kaminih.

Peči na pelete delujejo povsem samostojno. V zalogovnik namestimo pelete, potem pa peč sama uravnava potrebno količino peletov, glede na temperaturo prostora. Tako kot vse druge peči, je treba tudi peči na pelete redno vzdrževati v skladu z navodili proizvajalca, da ne pride do motenj delovanja in morebitnih težav, ki lahko vodijo v zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali do nastanka požara.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem