Oglas odgovorna raba gozdov

Drva

Drva so ena izmed okoljsko najbolj prijaznih oblik ogrevanja. Les, ki ga pridobimo iz gozda, je del ogljikovega cikla in pri gorenju sproščeni ogljikov dioksid se vrne nazaj v gozd, ko zrastejo nova drevesa. V nasprotju s fosilnimi gorivi je obremenjevanje okolja mnogo manjše.

Drva

Za drva za ogrevanje se običajno uporablja les listavcev slabše kakovosti. Les listavcev ima visoko gostoto in zato višjo kurilno vrednost na m3. Tvori več žerjavice in gori počasneje. Za kuhanje in peko pa se uporablja les iglavcev, ki ima večjo kurilno vrednost na kg in izgoreva hitreje in močneje.

Najpogostejša so bukova drva. Bukovina se lepo cepi in ima visoko energijsko vrednost. Za drva se sicer najpogosteje uporablja les bukve, navadnega gabra, hrasta (dob in graden) in breze. Visoko energijsko vrednost ima tudi les robinije. Breza je primerna za uporabo v kaminih, saj ima lep plamen. Drva lahko izdelamo tudi iz drugih listavcev, vendar pa se na trgu le redko prodajajo. Večinoma gre za domačo uporabo iz domačega gozda. Iglavci se za izdelavo drv redkeje uporabljajo, jih je pa mogoče kupiti pri nekaterih ponudnikih.

Priprava lesa za izdelavo drv

Priprava drv se začne z obiskom gozda z revirnim gozdarjem, ki odkaže drevje za posek. Za drva se izbirajo listavci s slabšim lesom. Sledi sečnja lesa in krojenje lesa. Pri krojenju kakovostne sortimente (hlodovino) skrojimo v skladu s težnjo po čim boljši kakovosti, kar pa ostane, pa namenimo za drva – napravimo goli. Če smo pri odkazilu izbirali zgolj drevesa, ki so primerna za drva, potem izdelamo le goli. Goli so okleščeni hlodi listavcev (odstranili smo veje). Skušamo pridobiti les, ki je čim manj grčav, da bo cepljenje enostavnejše.

Še sveže goli čim prej odpeljemo iz gozda in se lotimo izdelave drv. Sveži les se lažje cepi, kot suh. Goli običajno razžagamo na 1 meter dolžine in jih razcepimo s cepilnim strojem. Za razžagovanje uporabimo motorno žago. Metrski kosi so pripravljeni za nadaljnjo obdelavo.

V nadaljevanju lahko metrske kose najprej razcepimo in nato razžagamo na polena, ali pa najprej razžagamo in nato razcepimo. Običajni postopek je, da se metrski kosi najprej razcepijo.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem