Husqvarna 560XP Mark II

Gozdarski vitel

Gozdarski vitel je pomemben sestavni element vsakega gozdarskega traktorja, brez katerega bi bil transport lesa iz sečišča do gozdne ceste precej bolj zapleten in nevaren. Gozdarski vitel omogoča privlačevanje lesa od mesta podiranja do gozdne vlake (oz. traktorja) in nato vlačenje po vlaki.

Gozdarski vitel je običajno nameščen na zadnjo stran traktorja nad naletno desko. Skupaj z naletno desko lahko tvori traktorski priključek. Takšna oblika je primerna predvsem za občasno delo v gozdu. Traktorji, ki so namenjeni izključno delu v gozdu, imajo vitel vgrajen.

dvobobenski gozdarski vitel
Dvobobenski gozdarski vitel

Vitli so lahko mehanski, hidravlični ali elektrohidravlični. V preteklosti so se uporabljali predvsem mehanski vitli, ki niso imeli daljinskega upravljanja, njihovo delovanje pa je bilo grobo. Danes prednjačijo hidravlični in elektrohidravlični vitli z daljinskim upravljanjem. Delo z njimi je enostavno in varno, če upoštevamo osnovna navodila za privlačevanje in vlačenje hlodov.

Vitli so lahko enobobenski ali dvobobenski. Dvobobenski imajo dva bobna z vrvjo in omogočajo istočasno delo z večjim številom hlodov kot enobobenski. Pri dvobobenskih razvlačujemo dve vrvi in lahko naenkrat privežemo več lesa. Vsak boben ima ločeno upravljanje.

Zmogljivosti vitlov so različne. Pomembna je predvsem vlečna sila, ki pove zmogljivost vlečenja vitla. Višja kot je, več lesa lahko naenkrat vitel vleče. Zmogljivost gozdarskih vitlov so različne in sežejo preko 100 kN. Za občasna dela v gozdu se običajno uporabljajo manj zmogljivi vitli, medtem ko imajo specializirani traktorji za delo v gozdu nameščene močnejše vitle.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem