Husqvarna 560XP Mark II

Prevoz hlodov

Les, ki ga posekamo in spravimo na začasno skladišče ob gozdni cesti. Iz gozda ga odpeljemo s posebnimi tovornjaki za prevoz lesa, ki so dodatno prilagojeni za delo v gozdu – gozdarski tovornjaki ali gozdarski kamioni.

Gozdarski tovornjak MAN
Gozdarski tovornjak MAN za prevoz hlodov (fotografija: MAN)

Gozdarski tovornjaki so posebej prilagojeni vožnji po gozdnih cestah. So bolj dvignjeni od tal in imajo pogon na več osi. Običajno imajo pogon 6x6, če pa gre za manjše tovornjake pa 4x4. Njihov obračalni krog je majhen, da se lahko gibljejo po zavitih gozdnih cestah. Imajo menjalnik z večjim številom prestav in reduktor za vožnjo v strmejše klance.

Kamion za prevoz lesa z naloženimi hlodi
Tovornjak za prevoz lesa z nakladalno napravo zadaj omogoča prevoz lesa po cestah, kjer je potrebna večja okretnost. Slabost je, da je dolžina hlodov omejena običajno na 4 ali 6 metrov.

Gozdarski tovornjaki imajo enoosno ali dvoosno prikolico. Skupna teža tovornjaka, prikolice in lesa ne sme presegati 40 ton. Opremljeni so s hidravlično nakladalno napravo, ki ima na koncu klešče. Z njimi zagrabi hlode in jih naloži na tovornjak ali prikolico. Doseg nakladalne naprave je običajno do 10 m.

Na krajše razdalje lahko les iz gozda prepeljemo tudi s kmetijskim traktorjem, na katerega priklopimo prikolico za prevoz lesa. Ta je običajno dvoosna in ima nakladalno napravo s kleščami.

Za prevoz lesa iz gozda so predpisane prevoznice >>

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem