Oglas odgovorna raba gozdov

Primeren čas za sečnjo

Sekač v gozduVsak lastnik gozda, ki se odloči za sečnjo, še posebej pa tisti, ki s pridobivanjem lesa nima veliko izkušenj, se vpraša, kdaj je najbolj primeren čas za sečnjo. Enostaven odgovor je, da takrat ko so cene lesa najvišje, v gozdu pa se s sečnjo povzroči najmanj škode.

Če bomo les iz gozda prodali, potem se je smiselno o času sečnje posvetovati z odkupovalcem lesa. Ta nam bo svetoval, kdaj bo mogoče za les iztržiti največ. Cene lesa običajno zrastejo jeseni in v prvem delu zime, nato pa se do poletja znižujejo. Poleti so običajno najnižje.

Pri načrtovanju sečnje se izogibamo let, ko je na trgu veliko lesa. Les trg običajno preplavi, ko pride do obsežnejših ujm. Zaradi velike ponudbe (običajno manj kakovostnega lesa) padejo cene in iztržek je lahko manjši. Če denarja ne potrebujemo, lahko sečnjo odložimo za kakšno leto ali dve, ko se bodo razmere na trgu umirile in bodo cene lesa zrasle.

Že od nekdaj velja, da je najboljši čas za sečnjo pozna jesen in prva polovica zime. Takrat les vsebuje manj vode in ob sušenju manj poka. V tem času so potrebe po lesu tudi nekoliko večje in cene na trgu višje. V času zime, ko so temperature pod lediščem in tla zmrznjena, so poškodbe na gozdnih tleh manjše, spravilo pa je lažje, če je snežna odeja skromna. Posekan les tudi ni takoj izpostavljen napadu gliv in ga lahko pustimo nekaj časa v gozdu.

Sečnja lesa za drva

Drva morajo biti suha, preden jih uporabimo za kurjenje. Suha drva imajo vlažnost do 20 %, kurijo pa se lahko drva z vlažnostjo do 25 %. Da dosežemo takšno vlažnost, moramo drva ustrezno posušiti. Sušenje bo krajše, če bo imel sveže posekan les manj vode. Les za drva sekamo takrat, ko vsebuje najmanj vode: decembra in januarja.

Vpliv lune na čas sečnje

Razširjeno je prepričanje, da na čas sečnje (in kakovost lesa) močno vpliva luna. Po mnenju nekaterih je treba sekati v času rastoče lune (luna gre gor), po mnenju drugih v času pojemajoče lune (luna gre dol). Glede vpliva lune so v preteklosti opravili več raziskav, ki pa niso podale povsem jasnega odgovora.

Fotografija: Dan / FreeDigitalPhotos.net

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem