Gozdarski zgibni traktor - gozdarski zgibnik

17.01.2014

Gozdarski zgibni traktorV gozdu uporabljamo različne stroje za spravilo lesa. Najpogosteje se uporabljajo prilagojeni kmetijski traktorji, ker so najcenejši in primerni tudi za občasno delo v gozdu. Profesionalna gozdarska podjetja imajo pogosto gozdarske zgibne traktorje – zgibnike, - ki so učinkovitejši in zmogljivejši. Gozdarski zgibni traktorji so v naših gozdovih že našli svoje mesto in jih lahko srečamo na marsikaterem sečišču.

Gozdarski zgibni traktor je v nasprotju s prilagojenim kmetijskim traktorjem v celotni izdelan in namenjen za delo v gozdu. Njegova glavna prednost je ustrezna razporeditev teže, velika vzdržljivost in velika vlečna sila. Zaradi boljše razporeditve teže, kot jo ima kmetijski traktor, so bolj stabilni in zmorejo vlačiti po večjih strminah.

Gozdarski zgibni traktorji imajo običajno velika kolesa, ki mu omogočajo dober oprijem s tlemi in manjši specifični pritisk na tla, kar zmanjšuje poškodbe vlak in gozdnih tal. Večinoma imajo na kolesa nameščene verige, ki omogočajo boljši oprijem predvsem na spolzkih tleh. Brez verig se kolesa vrtijo v prazno že pri majhnem naklonu na spolzki podlagi.

Tiberjack 225E gozdarski zgibnik

Zmogljivost zgibnega traktorja se povečuje z njegovo težo. Seveda večja teža pomeni tudi močnejši motor. S povečevanjem teže se povečuje količina lesa, ki ga traktor lahko vlači, ker se povečuje trenje med kolesi in podlago. Tako kot prilagojeni kmetijski traktorji so gozdarski zgibniki najbolj učinkoviti pri vlačenju lesa navzdol. Pri vlačenju navzgor se njihova zmogljivost hitro zmanjšuje in pri naklonu 20 do 25 % znaša samo še 1/3 deklarirane zmogljivosti.

Gozdarski zgibnik Timberjack 225E

Prenos moči z motorja na kolesa se lahko vrši mehansko ali pa preko hidravličnega prenosa. Slednji je učinkovitejši, saj se lažje uravnava prenos moči na posamezno kolo in s tem zmanjšuje verjetnost zdrsa.

Sodobni gozdarski zgibni traktorji so opremljeni za delo v gozdu. Imajo rampno desko spredaj, s katero razporejajo les na skladišču in naletno desko zadaj s katero so zaščiteni pred poškodbami, ki bi jih lahko povzročili vlačeni hlodi. Za privlačevanje lesa so opremljeni z enobobenskim ali dvobobenskim vitlom, ki je daljinsko voden, nekatere traktorje pa je mogoče v celoti upravljati na daljavo. Imajo varnostno kabino, ki delavca ščiti v primeru prevrnitve.

V Sloveniji po gozdovih delajo gozdarski zgibni traktorji različnih proizvajalcev. Imamo pa tudi slovenskega proizvajalca. Podjetje Vilpo je razvilo slovenski gozdarski zgibni traktor Woody.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem