2022

V Snežniške gozdove izpustili risa Bliska

23.05.2022

Ris Blisk

Naseljevanje risov v Slovenijo v okviru projekta LIFE Lynx se uspešno nadaljuje. 17. maja 2022 so iz obore v snežniških gozdovih na prosto izpustili že desetega risa. Gre za risa po imenu Blisk, ki so ga v začetku aprila pripeljali iz Romunije.

Teden gozdov 2022 posvečen negi gozda

19.05.2022

Krošnje ki tvorijo srček

Letos bo teden gozdov potekal od 23. do 29. maja 2022 z osrednjo prireditvijo, ki jo organizira Zavod za gozdove 24. maja. Ker je nega gozda glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom, bo letošnji teden gozdov posvečen negi gozda, potekal pa bo pod sloganom »Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi«.

Se glive med seboj pogovarjajo?

09.05.2022

Goba

Glive imajo zelo pomembno vlogo v gozdu. Med drugim razgrajujejo odmrle organizme in preko mikorize omogočajo drevesom in grmovnicam uspešnejše črpanje vode iz tal ter nekaterih za rast pomembnih elementov. Na prvi pogled gre za preproste organizme, ki jih največkrat vidimo kot gobe, vendar pa gre za zelo zanimive in tudi zelo velike organizme, ki jih večinoma ne opazimo, saj so v tleh pa tudi v odmrlih drevesih v gozdu. Vprašanje, ki se postavlja, pa je, ali glive tudi komunicirajo med seboj in kako zapletena je njihova komunikacija. Odgovor je zelo zanimiv.

Leta 2021 se je vrednost odkupa lesa povečala za 29 odstotkov

07.05.2022

Hlodi na žagi

Po podatkih Statističnega urada RS se je vrednost odkupljenega lesa iz zasebnih gozdov v letu 2021 povečala za 29 % in je znašala 59,5 milijona evrov. Največji del vrednosti odkupa lesa je bil ustvarjen z odkupom hlodov visoke kakovosti, ki se uporabljajo za žago in furnir, in sicer 79 % skupne vrednosti.

Dijaški gozdarski tabor 2022

24.04.2022

Dijaški gozdni tabor 2022

Oddelek za gozdarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani vabi vse dijake gimnazij in drugih srednjih šol, ki jih zanimajo naravoslovne tematike, da se konec junija udeležijo gozdarskega tabora, na katerem se bodo spoznali s pragozdovi, gozdnimi živalmi, sečnjo in spravilom lesa. Tabor bo potekal na Žagi Rog v kočevskih gozdovih.

CŠOD bo ob dnevu Zemlje 22. aprila posadil 30 sadik rumenega drena

10.04.2022

30 dreves za rešitev zemlje

Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) je osrednja nacionalna javna institucija za vrtce in osnovne ter srednje šole na področju izobraževanja mladine in izvajanja programov na prostem s ciljem ozaveščanja posameznika odgovornega odnosa do naravne in kulturne dediščine, do trajnostnega razvoja ter čuta odgovornosti do sebe in do drugih. Letos praznuje 30 let delovanja.

Pages