Sezona požarne ogroženosti se podaljšuje

08.08.2015

Gašenje gozdnega požara s helikopterjemPodnebne spremembe močno vplivajo na sezono požarne ogroženosti gozdov po vsem svetu. Obdobje v letu, ko so gozdovi bolj občutljivi za gozdne požare, se je v zadnjih 35 letih podaljšalo za skoraj 19 %. Do podaljšanja je prišlo na vseh celinah razen v Avstraliji.

Raziskava univerze Južna Dakota je pokazala, da se na vseh celinah z gozdovi, z izjemo Avstralije, podaljšuje obdobje v letu, ko so gozdovi požarno ogroženi in je pojavnost gozdnih požarov zelo velika. V povprečju se je na svetovni ravni, v času od leta 1979 do 2013, to obdobje podaljšalo za 18,7 %. Najbolj se je podaljšalo v Južni Ameriki, in sicer kar za 33 dni. Močno podaljšanje so doživeli tudi sredozemski gozdovi, kjer se je obdobje požarne ogroženosti podaljšalo za 29 dni.

Glavni razlog za podaljšanje požarne ogroženosti so povečanje števila dni brez dežja, dvig povprečne temperature zraka in upad zračne vlage. Vse to pa je posledica podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek z uporabo fosilnih goriv.

Glede na trend rasti povprečnih temperatur, je pričakovati, da se bo čas požarne ogroženosti v prihodnjih letih še naprej podaljševal. Prizadeti so tudi naši gozdovi, zato bomo morali dosledno upoštevati protipožarne ukrepe, da bomo gozdove obvarovali pred požari. Do sedaj so bili ogroženi predvsem gozdovi na Primorskem, Krasu in Notranjskem, v prihodnje pa bodo veliko bolj ogroženi tudi gozdovi v drugih delih Slovenije, še posebej v sušnih letih z visokimi temperaturami.

Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Južne Dakote v Združenih državah Amerike, je obravnavala vremenske podatke od leta 1979 do 2013 s celega sveta. Ugotavljali so, kakšne učinke imajo spremembe podnebja na gozdove.

Vir: Nature, 14. 7. 2015