Gozdni delavci so se pomerili na 12. državnem tekmovanju gozdnih delavcev

22.09.2019

V soboto 21. septembra je v Postojni potekalo 12. državno tekmovanje gozdnih delavcev. Med 70 tekmovalci je zmagal Janez Meden, učitelj na SGLŠ Postojna, ki se je uvrstil pred Blažem Jurjavčičem in Matijo Oblakom. Med ekipami je bila najboljša ekipa Husqvarna, drugo mesto je zasedla ekipa Stihl team Slovenija, tretje pa Gozd Ljubljana. V ženski konkurenci je zmagala Ines Frančeškin, aktualna evropska podprvakinja, medtem ko je v kategoriji do 24 let največ točk zbral Domen Lahajnar.

Letošnje tekmovanje gozdnih delavcev je zaznamovala rekordna udeležba tekmovalcev, saj se je tekmovanja udeležilo kar 70 tekmovalcev. Tekmovalnih ekip je bilo devet, in sicer so se pomerile ekipe Gozd Ljubljana, GG Bled, Gozdarstvo Mele, Husqvarna, Stihl Team Slovenija, GG Novo mesto, Lesoteka Gozdarstvo in SiDG. Tekmovale so tudi dijaški ekipi Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor, ekipa študentov Biotehniške fakultete in štiri vabljene ekipe iz Avstrije, Hrvaške in Srbije. V različnih kategorijah se je pomerilo še sedem posameznic in posameznikov. Dvanajst tekmovalnih ekip in sedem posameznic ter posameznikov se je borilo za državni pokal, medalje in za mesto v skupini, ki bo Slovenijo naslednje leto zastopala na 34. svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev. Ekipe iz tujine so kot vabljene ekipe nastopile zunaj konkurence.

12. tekmovanje gozdnih delavcev

12. državno tekmovanje gozdnih delavcev v Postojni je potekalo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec, ki je izpostavila pomen varnega dela v gozdu: »Sečnja in spravilo lesa sta v samem vrhu najnevarnejših del, ki pri nas žal vsako leto zahtevata preveč poškodovanih in mrtvih lastnikov gozdov ter gozdnih delavcev. Skupaj si moramo zato prizadevati za izboljšanje pogojev dela v gozdni proizvodnji ter s tem tudi večji učinkovitosti gospodarjenja s slovenskimi gozdovi.

V sodelovanju z Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo Postojna (SGLŠ) je državno prvenstvo prvič organizirala družba Slovenski državni gozdovi (SiDG). Za organizacijo so se odločili, ker ne želijo, da bi se prekinila dolgoletna tradicija državnega prvenstva najboljših gozdarjev-sekačev, ter da promovirajo profesionalno in varno delo v gozdu. Častna pokroviteljica tekmovanja je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

12. tekmovanje gozdnih delavcev

Tekmovanje gozdnih delavcev ima pri nas in v svetu dolgo tradicijo, v podobni obliki, kakršno poznamo zdaj, pa ga organiziramo od leta 1970. Madžarska in Jugoslavija sta takrat prvič organizirali mednarodno tekmovanje, ki je preraslo v svetovno (naslednje leto bo 34. po vrsti), Slovenci pa smo začeli državna tekmovanja organizirati z osamosvojitvijo. Tako državna kot svetovna tekmovanja se organizirajo vsaki dve leti, in sicer izmenično.

Tekmovalci in tekmovalke so se na tekmovanju gozdnih delavcev, ki je hkrati odskočna deska za nastop na svetovnem prvenstvu, pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu:

  • menjava verige in obračanje meča
  • natančni rez na podlagi
  • kombinirani rez
  • zasek in podžagovanje
  • kleščenje.

Nagrade so dobili tako najboljše ekipe kot posamezniki. Najboljši je tisti tekmovalec, ki je zbral največ točk. Za ekipno zmago se šteje vsota točk vseh štirih tekmovalcev v ekipi. Tekmovalci so točke dobili za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu so dobili kazenske točke.

Zmagovalci 12. tekmovanja gozdnih delavcev

Letošnje 12. državno tekmovanje gozdnih delavcev v Postojni je prvič odprlo vrata tudi ženskam in posameznikom. Do sedaj so sekači tekmovali le ekipno, dekleta pa le na lokalnih tekmah. Res je, da nas je lani na svetovnem prvenstvu v olimpijskem Lillehammerju zastopala tudi zdaj že nekdanja dijakinja Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, Ines Frančeškin (postala je podprvakinja), vendar na zadnji državni tekmi v Sloveniji (Kope 2017) pravilnik njenega nastopa še ni dopuščal.

Fotografije: SiDG

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem