Husqvarna 560XP Mark II

Ali odstranjevanje lesa iz gozda izčrpava gozdna tla?

05.03.2012

Drevesa črpajo iz tal minerale in druge hranilne snovi, ki jih vgrajujejo v svoje organe: liste, korenine, deblo, veje. Z odnašanjem delov drevesa iz gozda tako odnašamo tudi hranilne snovi. Postavi se vprašanje, ali z odvozom lesa iz gozda ne siromašimo gozdnih tal?

Hranilne snovi v tleh, govorimo o mineralih, izvirajo iz matične podlage. Matična podlaga je kamenina, na kateri je prst. Drevesa, predvsem tista z globokimi koreninami, črpajo mineralne snovi iz globin in jih vgrajujejo v liste. Ko listje odpade in propade na gozdnih tleh, se mineralne snovi sprostijo in so na voljo drugim rastlinam. Le malo mineralov se vgradi v les.

Les je večinoma sestavljen iz ogljika, vodika in kisika, ki jih drevo pridobi iz zraka in vode. Odnašanje lesa iz gozda ne siromaši gozdnih tal, saj se izgubljene mineralne snovi nadomestijo z razpadanjem matične podlage. Nasprotno pa odnašanje listja iz gozda močno siromaši gozdna tla. Tam, kjer so v preteklosti nabirali steljo, so gozdna tla postala revna s hranilnimi snovmi. To se kaže v slabi rasti dreves in večjem številu dreves, ki pripadajo pionirskim vrstam.