Husqvarna 560XP Mark II

V Snežniške gozdove izpustili risa Bliska

23.05.2022

Ris Blisk

Naseljevanje risov v Slovenijo v okviru projekta LIFE Lynx se uspešno nadaljuje. 17. maja 2022 so iz obore v snežniških gozdovih na prosto izpustili že desetega risa. Gre za risa po imenu Blisk, ki so ga v začetku aprila pripeljali iz Romunije.

V času bivanja v prilagoditveni obori na območju Snežnika so zanj skrbeli lovci lovišča s posebnim namenom Jelen, skupaj z odgovorno veterinarko in člani projektne ekipe LIFE Lynx. S pomočjo uporabe prilagoditvenih obor poskušajo zmanjšati možnost, da bi ris po izpustu odtaval daleč stran od mesta izpusta in ostal brez stika z risi iz Dinaridov in Jugovzhodnih Alp.

Ris Blisk v obori.
Ris Blisk v obori (fotografija: Maja Sever, LIFE Lynx)

S pomočjo genetskih analiz so ugotovili, da je ris Blisk oče risa Katalina, ki so ga prav tako izpustili iz obore na Snežniku in je svoj teritorij vzpostavil na območju Menišije in Rakitniške planote. Tomaž Skrbinšek z Biotehniške fakultete je pojasnil: »Ko doselimo rise, ki so med seboj v bližnjem sorodu, ne dobimo enakega učinka, kot če bi doselili nesorodne rise. Sin polovico svoje DNA dobi od očeta, tako da pri doselitvi obeh dobimo podoben učinek za populacijo, kot če bi preselili enega in pol nesorodnega risa. Seveda pa lahko imata dva osebka več potomcev kot eden, kar pomeni več “preseljenih genov”, vključenih v našo, sicer ogroženo populacijo, tako da je učinek tudi pri takšni doselitvi sorodne živali znaten in pomemben.«

Ime za risa so tokrat izbirali v sodelovanju s centrom DINA Pivka in OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica. Pri izbiri imena pa so imeli kar težave, saj ni bilo enostavno izbrati smiselnega imena, povezanega z lokalnim okoljem, gozdom in risi. Komisija je iz nabora predlogov, ki so jih poslali učenci, izbrala pet imen, učenci pa so nato izbrali ime Blisk. Ime Blisk je povezano s tem, da ris iz zasede bliskovito skoči na svoj plen.

Ris Blisk na poti v svobodo
Ris Blisk na svobodi (fotografija: Vedran Slijepčević, VUKA, LIFE Lynx)

V okviru projekta LIFE Lynx so do sedaj v naravo izpustili štirinajst risov; štiri na Hrvaškem in deset v Sloveniji. Vse doseljene rise spremljajo s pomočjo GPS telemetričnih ovratnic, s pomočjo katerih ugotavljajo, kako se risi vključujejo v populacijo. Posamezni ris je vključen v populacijo, ko vzpostavi teritorij na območju, kjer so prisotne tudi samice, ali ko se z genetskimi analizami potrdimo, da je imel potomce. Pet od osmih risov, izpuščenih na območju Dinaridov v Sloveniji in na Hrvaškem (Goru, Boris, Katalin, Alojzije in Emil) se je že uspešno vključilo v dinarski del populacije. Pet risov, ki so jih lansko leto izpustili v Alpah, pa je na dobri poti, da se vključijo v populacijo, saj se teritoriji samcev in samic na tem območju prekrivajo.

Več o naseljevanju risov v Sloveniji:

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem