Gibanje priseljenih risov na Gorenjskem

31.05.2021

Risinja Lenka

Pred dobrim mesecem so v okviru projekta LIFE Lynx v gorenjske gozdove izpustili pet risov. Vseh pet je opremljenih s telemetričnimi ovratnicami, ki sporočajo lokacijo risov. Prvi podatki kažejo, da se vsi izpuščeni risi zadržujejo na območju mesta izpusta. Samca sta se gibala po nekoliko večjem območju kot samice, Tris pa je tudi obiskal enega izmed vršacev nad 2000 m.

Rise so na območje Jelovice in Pokljuke spustili konec aprila. Gre za poskus ohranjanja populacije risov v Sloveniji in na Hrvaškem. S preselitvami petih risov na območje Gorenjske želijo v okviru projekta LIFE Lynx ustvariti t.i. povezovalno populacijo, ki bo pomagala rešiti rise pred izumrtjem.

Gibanje risov na Gorenjskem pomlad 2021
Gibanje risov naseljenih na Pokljuki in Jelovici (slika: LIFE Lynx)

Gibanje naseljenih risov spremljajo s pomočjo telemetričnih ovratnic. Prvi podatki gibanja risov Zoisa in Aide, ki sta bila izpuščena na območju Jelovice, kažejo, da sta risa za zdaj ostala na tem območju, Tris, Julija in Lenka pa raziskujejo območje Pokljuke. Tris je med raziskovanjem območja obiskal Kukovo špico (2427 m), kar kaže, da visoke nadmorske višine in visoka snežna odeja za rise ne predstavljajo ovire. Zadnji podatki gibanja kažejo, da se Tris zadržuje na istem območju kot risinja Lenka.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem