Oglas odgovorna raba gozdov

Znanje za gozd - teden gozdov 2017

20.05.2017

20. maj 2017 - Slovenski Teden gozdov obeležujemo vsako leto zadnji teden v maju že več kot 40 let. Teden gozdov letos poteka med 22. in 28. majem s krovno temo »Znanje za gozd.« Organizatorji želijo ozavestiti javnost o pomenu znanja, razvoja in raziskav za prihodnost slovenskih gozdov v okoljsko nepredvidljivih razmerah ter poudariti dosedanje uspehe razvojnega dela na področju gozdarstva.

Dogodki se osredotočajo na praznovanje 70. obletnice ustanovitve Gozdarskega inštituta Slovenije in s tem na 70 let načrtnega raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu. Dogodke po vsej Sloveniji pripravljata Zavod za gozdove (ZGS) in Gozdarski inštitut Slovenije (GIS), sodelujejo pa tudi druge institucije in organizacije s področja gozdarstva in naravovarstva.

Osrednje prireditve letošnjega Tedna gozdov, posvečene 70. letnici ustanovitve Gozdarskega inštituta Slovenije bodo potekale ob in v stavbi GIS na Večni poti 2 v Ljubljani:

  • 23.5.2017, 9:00-14:00 Znanstveno srečanje Gozd in les: Zgodovina slovenskega gozdarstva in lesarstva.
  • 24.5.2017, 9:00-13:00 Dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Obiskovalci bodo obiskali Gozd eksperimentov: skupaj bomo spoznavali gozd, eksperimentirali v laboratorijih, stopali po medvedjih stopinjah, skuhali vreme, uživali v družbi gozdnih velikanov – dreves ter gozdnim živalim prešteli zobe.
  • 24.5.2017, 6:00-18:00 Odprtje retrospektivne razstave »Galerija Inštituta za gozdno lesno gospodarstvo/Gozdarskega inštituta Slovenije skozi čas.« Retrospektivna razstava ob 70. obletnici Gozdarskega inštituta Slovenije bo z razstavljenimi deli oživila spomine na 33 let živahnega delovanja Galerije IGLG in Galerije GIS. Na ogled bodo posamezna dela slikarjev Toneta Lapajneta, Marka Pogačnika, Boruta Vogelnika, Boštjana Koširja, Zvesta Apollonia, Iva Kolarja, Marjance Jemec Božič idr.
  • 25.5.2017, 10:00 Svečana akademija - uradna slovesnost ob 70. obletnici Gozdarskega inštituta Slovenije. Svečana akademija se bo začela na prostem z otvoritvijo prenovljenega pritličja stavbe GIS, ki je po novem prilagojena tudi gibalno oviranim osebam. Med drugimi se bodo akademije udeležili tudi predsednik SAZU dr. Tadej Bajd, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Poleg osrednjih prireditev bo Teden gozdov 2017 zaznamovala še vrsta drugih dogodkov, ki jih je preko 60 in se bodo nadaljevali tudi v mesecu juniju. Dogodki, ki so predvsem izobraževalne narave, so namenjeni širokemu krogu ljudi od otrok, mladine in odraslih do splošne in strokovne javnosti.