Oglas odgovorna raba gozdov

Zaradi kresničk ohranjajo gozd

02.08.2016

Kresničke v temiPrebivalci vasice Nanacamilpa v Mehiki v bližini glavnega mesta so leta in leta izkoriščali okoliški gozd, iz katerega so pridobivali les za prodajo. Na ta način so si omogočali preživetje, ki so ga ogrozile nizke cene kmetijskih izdelkov. Uničevanje gozda pa je imelo negativne posledice, ki jih je prepoznal vodja vaške skupnosti in dobil idejo, da bi lahko dodaten dohodek dobili iz turizma.

Organizirali so možnosti kampiranja in vabili turiste, da jih obiščejo. Prihodki iz te dejavnosti so bili nizki in vaščani niso bili zadovoljni z njimi. Leta 2011 pa so spoznali, da bi lahko milijoni kresničk, ki se vsako leto med junijem in avgustom pojavijo v gozdovih in na travnikih, privabili številne turiste, ki kresničk ne poznajo.

Danes so vse turistične zmogljivosti razprodane tedne pred poletjem in gozd obiščejo številni turisti, predvsem iz Mexico Cityja, ki si želijo ogledati kresničke in doživeti srečanje z njimi. Na obisk prihajajo tako družine z otroki kot tudi mladi zaljubljenci, ki si privoščijo romantični oddih.

Zaradi kresničk so se v vasi odpovedali uporabi pesticidov, ki ogrožajo kresničke, močno pa so tudi zmanjšali sečnjo lesa. Danes posekajo le še 30 % količine lesa, ki so jo pred razvojem turistične dejavnosti. Prav tako so si omislili lastno žago, da ne prodajajo več le hlodov, temveč že polizdelke, s tem pa so donosi od lesa višji. Redno skrbijo za pogozdovanje na območjih, kjer se izvaja sečnja, da ohranjajo gozdove in s tem življenjski prostor za kresničke.

Slika: Freedigitalphotos / suphakit73

Vir: Idaho Statesman, 26.7.2016.