Zakaj so zelo stara drevesa pogosto votla?

28.06.2016

Stara in mogočna drevesa so zelo lepe rastline, ki jih z veseljem občudujejo vsi ljubitelji dreves. S svojo mogočnostjo nas navdajajo z občutkom spoštovanja. Veliko zares starih dreves je znotraj votlih. Les v centru drevesa napadejo in razgradijo glive, lahko tudi različni insekti. Na prvi pogled gre za poškodbo drevesa, vendar, kot kažejo raziskave, to koristi tudi drevesu.

Staro votlo in razvejano drevo

Pri mladih in ne debelih drevesih ima les v celotnem deblu pomembno konstrukcijsko in prevodno vlogo. Les nudi oporo krošnji in prevaja vodo. Z leti se od središča proti zunanjosti zmanjšuje sposobnost za prevajanje vode in les obdrži le še konstrukcijsko vlogo. Sčasoma, ko se drevo debeli, pa postane tudi ta vloga nepomembna. Les v središču predstavlja obremenitev za obrambni mehanizem drevesa, ki ščiti les pred napadom gliv, žuželk in drugih škodljivcev. Da se razbremeni, drevo preneha z zaščito lesa v osrednjem delu debla, ki ga počasi razgradijo glive. Ena izmed pozitivnih posledic je, da se skozi nastali kompost sprostijo hranila, ki jih drevo lahko ponovno uporabi.

Drevesa so racionalna bitja in ljudje jih pogosto ne razumemo. Kar za nas pomeni veliko poškodbo, je za drevo racionalizacija. Stara votla drevesa niso votla zato, ker bi jih nekaj poškodovalo, temveč so lahko votla, ker jim to bolj ustreza.