Zakaj ptice pojejo?

30.04.2013

TaščicaZgodaj zjutraj, predvsem spomladi, nas zbuja pesem ptic. Jutranji sprehod je zapolnjen s številnimi melodijami, ki jih lahko ob bolj pozornem poslušanju med seboj ločimo. Zakaj ptice prepevajo?

Razlika med ptičjim petjem in klici je v dolžini, zapletenosti in namenu oglašanja. Ptičje pesmi so daljše, bolj zapletene in imajo drugačen pomen kot drugi glasovi, ki so kratki enostavni in namenjeni opozarjanju na nevarnosti in vzdrževanju stikov znotraj jate. 

Ptice pojejo predvsem iz dveh razlogov: da opozarjajo na svoje ozemlje in da opozarjajo nase, ko iščejo partnerja za parjenje. Večina ptic prepeva le v sezoni parjenja, le izjeme pojejo vse leto. Takšna izjema je taščica, ki s petjem označuje svoje ozemlje. V zmernem podnebnem pasu pojejo predvsem samčki, medtem ko pri tropskih vrstah prepevajo tudi samičke, pogosto v paru s samcem.

Ptičje petje je najbolj intenzivno v zgodnjih jutranjih urah. Zjutraj je ozračje bolj mirno in zvok potuje dlje, manj pa je tudi drugih zvokov. Jutranje petje je tudi znak, da je samček vitalen in pripravljen na parjenje. Preko noči se zaloga energije v telesu zmanjša, pojoči samček pa obvešča samičke, da je bolj vitalen in bolj privlačen za parjenje.

Vsaka ptičja vrsta uporablja zase značilne melodije, po katerih se prepoznajo. Nekatere vrste prepevajo le eno melodijo, druge dve ali več. Slavček uporablja več kot 200 različnih melodij, absolutni rekorder pa je Toxostoma rufum iz Severne Amerike, ki uporablja več kot 1.500 različnih melodij.

Slika: James Baker / FreeDigitalPhotos.net