XXXIII. gozdarski študijski dnevi

12.04.2016

Logo gozdarski študijski dnevi12. april 2016 - V četrtek in petek 14. in 15. aprila bodo na Biotehniški fakulteti potekali 23. gozdarski študijski dnevi. Naslov letošnjih študijskih dni je Intenzivne tujerodne vrste v gozdovih ter njihov vpliv na trajno rabo gozdnih virov. Namen študijskih dni je spoznanje novega znanstvenega dogajanja in praktičnih izkušenj, ki obravnavajo invazivne tujerodne vrste, njihov pomen in učinke na gozd in gozdarstvo v Sloveniji.

Gozdovi so danes vse bolj pomembni, ne samo za gozdarsko stroko, lastnike gozdov, lesno-predelovalno industrijo, ampak za celotno družbo. S povečevanjem mednarodne trgovine, turizma in transporta v vedno večjem številu vnašamo tudi v slovenski gozd tuje organizme, ki so lahko invazivni. Invazivne tujerodne vrste (okrajšava ITV) so vrste, ki z naturalizacijo in širjenjem v novem ekosistemu povzročajo razločne spremembe v strukturi in funkciji tega ekosistema, torej ogrožajo celotni ekosistem, habitate ali domorodne vrste. Kakovostne ekosistemske storitve lahko zagotovi le vitalen in zdrav gozd z ohranjeno biotsko pestrostjo življenja na vseh nivojih.

Na posvetu bodo sodelovali predstavniki NRC the Netherlands, Univerze v Ljubljani, SRC SAZU (Biološki inštitut Jovana Hažija, Geografski inštitut Antona Melika), MKGP, Univerze v novi Gorici, Gozdarskega inštituta Slovenije, Nacionalnega inštituta za biologijo, Inštituta Jožef Štefan, Kmetijskega inštituta Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Zavoda RS za varstvo narave, BCN Naklo, ŠC Postojna, Elektroinštituta Mila Vidmarja ter Razvojne agencije Sora.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem