Oglas odgovorna raba gozdov

Vedno več težav v evropskih gozdovih

12.08.2014

Gozd po žledolomuV 20. stoletju so se močno povečale poškodbe, ki jih v evropskih gozdovih povzročajo veter, podlubniki in požari, je pokazala raziskava skupine evropskih znanstvenikov. Glavni vzrok so klimatske spremembe. Količina poškodovanih dreves se bo povečevala tudi v 21. stoletju in pričakovati je, da bo vsako leto do leta 2030 zaradi podlubnikov, vetra in požarov poškodovanih dodatnih 0,91 milijona m3 lesa.

Naravne motnje v obliki vetrolomov, požarov in napadov škodljivcev so gonilo raznolikosti gozdov. Vplivajo tako na pestrost gozdov, kot tudi na prilagodljivost celotnega gozdnega ekosistema. V zadnjih desetletjih se je število teh motenj močno povečalo, kar postavlja nove izzive za trajnostno gospodarjenje z gozdom.

Povečanje števila motenj je bilo pričakovano zaradi sprememb podnebja, ki so posledice učinka tople grede. Gozdovi so glavni ponor ogljika na kopnem in pomemben dejavnik pri zmanjševanju učinkov tople grede. Nadaljnje povečevanje števila motenj bo vplivalo na načrte blaženja vplivov tople grede, saj evropski gozdovi ne bodo shranili pričakovane količine ogljika.

Motnje v gozdovih bodo vplivale tudi na družbene in ekonomske razmere v Evropi. Gospodarjenje z gozdovi se bo podražilo, na drugi strani pa je pričakovati padec kakovosti lesa in posledično zaslužka od prodaje. Prav tako se bodo spremenile sposobnosti gozdov za filtriranje in zadrževanje vode, kar bo vplivalo na zaloge pitne vode.

Vir: Nature, 3.8.2014.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem