Ustanovitev projektnega konzorcija za vzpostavitev gozdno lesne verige gorskega lesa

23.03.2017

Gorski les od vznika do evra logo23. marec 2017 - V petek, 31. marca 2017, bo v Solčavi potekala predstavitev pobude za vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa in podpis Pisma o nameri za ustanovitev projektnega konzorcija. Člani konzorcija bodo sodelovali pri zasnovi, promociji in izvedbi pilotnega projekta z delovnim imenom Gozdni les, od vznika do evra, Slovenski gorski les je priložnost za slovenska hribovska območja.

Pobudo bodo predstavili deležniki različnih skupin, tako raziskovalci Biotehniške fakultete in Gozdarskega inštituta Slovenije, ki so v okviru projekta PEGASUS, gorski les prepoznali kot tržno zanimivo ekosistemsko storitev v hribovskih območjih, kot lokalni pobudniki za izvedbo pilotskega projekta vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa, Alojz Lipnik, območne enote Zavoda za gozdove Slovenije ter Alojz Seliškar in Stanko Kopušar, predstavnika gospodarstva. Prisotni bodo tudi drugi pobudniki, bistveni za zagotavljanje višje vrednosti v celotni gozdno - lesni verigi gorskega lesa, vse od lastnikov gozdov do izdelovalcev lesnih proizvodov ter drugi kot sta Nace Kregar s podjetja za certifikacijo lesa, Bureau Veritas, Lenka Kavčič oblikovalka prestižnih lesenih izdelkov iz Zavoda za prostorsko inovativnost aFRONT ter drugi.

Deležniki bodo po koncu predstavitve povabili vse prisotne k podpisu Pisma o nameri za vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa. V pismu deležniki ugotavljajo, da je gorski les zaradi tehnoloških in estetskih lastnosti velik neizkoriščen razvojni potencial hribovskih območij ter da ga lahko v polni meri izkoristijo le v sodelovanju med raziskovalnimi institucijami, lokalno skupnostjo in gospodarskimi subjekti, ki bodo soustvarjali tržne produkte. Prav zato bodo deležniki, ki so prepoznali (ali bodo v prihodnje) razvojni potencial gorskega lesa za razvoj hribovskih območij, podpisali Pismo o nameri ter se kot člani projektnega konzorcija z lastnimi sredstvi in delom zavzeli za izvedbo pilotnega projekta vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa v območju Solčavsko, Zgornje Savinjske doline.

V okviru projekta PEGASUS, ki je financiran iz finančnega programa H2020, so raziskovalci Biotehniške fakultete skupaj s partnerji pregledovali ekosistemske vire v hribovskih območjih. Med 14 izbranimi lokacijami v EU je bila tudi Solčava, kjer je bilo pri pregledu ekosistemskih virov ugotovljeno, da je največja ekosistemska vrednost, ki je tržno zanimiva, gorski les. Biotehniška fakulteta je v procesu raziskovanja nagovarjala različne deležnike, ki so se povezovali in se na pobudo predstavnikov lokalne skupnosti, Zavoda za gozdove Slovenije in lokalnega gospodarstva, odločili za pripravo pilotskega projekta v okviru katerega bodo razvili gozdno lesno verigo gorskega lesa.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem