Število drevesnih vrst v tropskih gozdovih

24.08.2015

DžunglaTropski gozdovi so znani po zelo veliki vrstni pestrosti drevesnih vrst. Raziskava, ki so jo opravili različni raziskovalci, je pokazala, da je v tropskih gozdovih najmanj 40.000 različnih drevesnih vrst, njihovo število pa lahko po ocenah preseže 53.000. Evropski zmerni gozdovi so v primerjavi s tropskimi gozdovi zelo revni, saj v njih uspeva le 124 različnih drevesnih vrst.

Skozi raziskavo so znanstveniki ugotavljali drevesno vrstno pestrost na območju tropskih gozdov Amerike, Afrike in področje od Indije do Avstralije. Raziskava je pokazala, da so Afriški tropski gozdovi po drevesnih vrstah najbolj skromni. V njih uspeva od 4.600 do 6.000 različnih drevesnih vrst. Ameriški tropski gozdovi imajo od 18.600 do 24.600 različnih drevesnih vrst in tropski gozdovi Jugovzhodne Azije ter Avstralije od 19.000 do 24.800 različnih vrst. Rezultati so izračunani glede na število dreves in drevesnih vrst na posameznih raziskovalnih ploskvah.

Tropski gozd

Število drevesnih vrst v afriških tropskih gozdovih močno izstopa v primerjavi z Azijskimi in Ameriškimi. Prvi, vendar ne glavni razlog je manjša površina tropskih gozdov. Bolj pomembno je dejstvo, da so se afriški tropski gozdovi v času pleistocena večkrat močno skrčili, to pa je povzročilo izumrtje velikega števila drevesnih vrst. V istem obdobju na območju Amerike in jugovzhodne Azije do takšnega izumiranja ni prišlo.

Vir: Cifor, 24.8.2015

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem