Sprehod skozi gozd, november 2013

19.11.2013

Gozd jeseni brez listja19. november 2013 - November je mesec, ko se gozdovi počasi zazibajo v zimsko spanje. Drevesa izgubijo listje, ki pade na tla in nadaljuje večno kroženje snovi. Cvetočih rastlin skoraj ni mogoče najti. V toplem in vlažnem vremenu bujno uspevajo le gobe. Ker listja na drevesih ni več, so gozdovi postali svetlejši in med hojo bomo odkrivali različne naravne »skulpture.«

Večina slovenskih gozdov je že odvrgla svoje listnato oblačilo. Le v nižinah so še posamezna drevesa odeta v rumeno ogrinjalo. Tudi ta bodo liste počasi odvrgla in ostale bodo le gole veje, ki jih bodo bičali zimski vetrovi in prekril sneg. Letošnja rastna sezona se je zaključila in do pomladi bodo drevesa počivala.

Praprot, štor in smrečice

Mah med listjem

Štor z mahom mladimi poganjki

Lesena skulptura v gozdu

Ker so drevesa brez listja, je v gozdovih bolj svetlo. Hitreje bomo opazili gobe, ki jim trenutne vlažne razmere in dovolj visoke temperature ustrezajo. Od zelenih rastlin bomo najpogosteje srečali ciklame, ki imajo sedaj prav lepo razvite liste.

Goba sivka

Goba - parkeljci

Štor z lesnimi gobami

Skladišče lesa

Pri hoji po gozdovih ne bomo uživali v ptičjem petju. Tudi ptice so se umirile in se le redko oglašajo. Poti so večinoma mokre in blatne. Deževni dnevi so zmehčali zemljo, zato moramo paziti predvsem na gozdnih vlakah, kjer lahko hitro stopimo v večjo lužo, ki jo zakriva odpadlo listje. Dokler ne bo zapadel sneg, bomo pogosto slišali peti motorno žago in opazili sledi spravila lesa. Lastniki, ki jim je veter pred nekaj dnevi podrl drevje, hitijo s spravilom.