Sprehod skozi gozd, november 2012

13.11.2012

Gozd jeseni13. nov. 2012 - November je mesec, ko bodo gozdovi odvrgli pisana jesenska oblačila. Listje bo porjavelo in odpadlo. Le na gabrih bo ostalo do prihodnje pomladi. Tla bodo dobila svežo rjavo preprogo. Hoja po šumečem listju je zanimiva in otroci bodo zagotovo uživali v bredenju po kakšni grapi, jarku ali vrtači, kjer se bo nabralo več listja.

Jesensko obarvana drevesa

Hladno in deževno vreme zadnjih dni je pospešilo odpadanje listja. Do konca meseca lahko po celi Sloveniji pričakujemo, da bodo listavci ogoleli. Listavci se potapljajo v globo zimsko spanje, ko pa se bodo temperature dovolj znižale, pa se jim bodo pridružili tudi iglavci. V podrasti bomo le še tu in tam našli kakšen cvet, ki bo običajno ciklama.

Gozd na pobočju

Jesen je letni čas bogat z nekaterimi gozdnimi sadeži. Še vedno lahko nabiramo kostanj. Tam, kjer so se temperature že spustile pod ledišče, je postal bolj sladek. Gozdne živali se pripravljajo na zimo, predvsem tako, da se bogato gostijo. Gob je še vedno dovolj, z zniževanjem temperatur pa jih bo vedno manj.

Jesenski gozd s pastjo za lubadarje

Sprehod skozi poznojesenski gozd je še vedno prijeten. Vendar pa moramo biti nekoliko bolj previdni. Ker je pred kratkim padal moker sneg na drevesa, ki še niso odvrgla listov, ta niso zdržala teže in so se polomila – zgodili so se snegolomi. Hoja po gozdu, kjer je polno podrtega drevja, je nevarna, zato se mu raje izognimo. Dež je naredil poti spolzke in blatne, zato bodimo pri hoji nekoliko bolj previdni, da ne bomo imeli veliko dela s čiščenjem hlač. Dobri čevlji z dobro narebrenim podplatom bodo zagotovo dobra izbira.