Sprehod skozi gozd, marec 2013

18.03.2013

kronca18. mar. 2013 - Počasi, a nezadržno prihaja v naše gozdove pomlad. Čeprav še marsikje tla prekriva snežna odeja, pa prve znanilke pomladi že krasijo naše gozdove: zvončki, teloh, žafran in druge. Gozdovi so svetli, saj so listavci še goli.

Marec je mesec, ko se zima običajno spremni v pomlad. Začel se je zelo hladno in z obilnimi snežnimi padavinami, vendar pa se snežna odeja ne obdrži dolgo. Preko dneva temperature marsikje sežejo preko 10 stopinj Celzija, ponoči pa so še vedno pod lediščem. Predvsem v ozkih dolinah in na severnih pobočjih se nizke temperature lahko obdržijo tudi preko dneva.

Gozd marca
V gozdu je svetlo, ker listavci še nimajo listov.

Golosek po vetrolomu
S pomladjo bo tudi poseka postala zelena.

Ledene paličice
"Igra narave" - ledeni laski.

Drevesa so še potopljena v zimsko spanje, vendar bodo kmalu začela kazati znake prebujanja. Bukovi popki bodo v nekaj toplih dnevih nabrekli in gozdovi, kjer je veliko bukve, bodo dobili značilno rjavkasto-vijolično barvo. Prve se prebujajo rastline, ki uspevajo v podrasti. Pohiteli so zvončki, teloh, spomladanski žafran in še nekatere druge rastline. Ob jutranjem sprehodu, ko so temperature še pod lediščem, lahko opazujemo ovenele zvončke. Ko bo nanje posijalo sonce in se bodo segreli, bodo ponovno lepi.

Veliki zvonček v mrazu
Pri temperaturah pod lediščem zvončki poležejo.

Veliki zvonček - kronca
Ko posije sonce in se temperature dvignejo nad ledišče, se zvočnki postavijo pokonci.

Med hojo se bomo srečevali z blatom, ledom in tudi snegom. Dobra obutev ne bo odveč, če pa se odpravimo na bolj mokra področja, pa bi veljalo razmisliti tudi o škornjih. Marsikje stoji voda.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem