Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd, maj 2012

12.05.2012

Gozd v dolini Kamniške Bistrice12. maj 2012 - Gozdovi po vseh nižinah so se že povsem olistali. Tudi v hribih se drevje počasi odpira. Vsak dan nekoliko višje. Temperature se dvigujejo in krošnje nas že ščitijo pred sončno pripeko. Ker se z izparevanjem vode skozi liste ohlaja okoliški zrak, je v gozdu že hladneje, kot na prostem.

Goste krošnje nas branijo pred soncem, kar nam zagotovo godi, manj prijetno pa je rastlinam, ki so v podrasti. Zgodnje spomladanske rastline, ki potrebujejo veliko sonca, so že odcvetele. Sedaj cvetijo rastline, ki ne potrebujejo toliko sonca. Gozdna tla, kjer uspevajo zelnate rastline, se počasi spreminjajo v zeleno preprogo. Le tu in tam so posamezno ali v skupinah cvetoče rastline.

Navadna medenka
Navadna medenika - Melittis melissophyllum

V nekaterih gozdovih bomo že na daleč zaduhali vonj po česnu. To nakazuje, da je v bližini čemaž. Ta je sedaj v polnem razcvetu po nižinskih gozdovih. Pogoste so velike preproge čemaža, ki sedaj bujno cvetijo. Liste lahko še vedno nabiramo. Cveti tudi že navadna medenika. Na hitro je sicer podobna koprivi, vendar se jo lahko brez strahu dotaknemo. Ima lepe rožnate cvetove in velike liste. K cvetenju se pripravlja kresničevje, ki ima še nežne mlade liste. Navadni volčin je že odcvetel in na steblih zorijo drobni plodovi. Cveti smrdljivi regrat (ki v resnici ne smrdi).

Smrdljivi regrat
Smrdljivi regrat, smrdljivka ali svinjska laknica - Aposeris foetida

Drevesa so večinoma že olistana. Tudi iglavci so že odgnali in smreke ter jelke imajo mlade svetle poganjke, ki so na daleč vidni. Zdaj je pravi čas za nabiranje smrekovih vršičkov za pripravo domačih zdravil in drugih pripravkov. Bukve imajo sveže listje, ki je užitno. Lahko ga naberemo in iz njega naredimo solato ali pa ga požvečimo kar na sprehodu v gozdu. Ima kiselkast okus in deluje osvežilno. Proti koncu meseca že lahko pričakujemo gozdne jagode.

Gozd

Gozdne poti so na bolj vlažnih mestih blatne, zato nekoliko previdnosti ni odveč. Če se odpravimo na daljši sprehod, potem vzemimo s seboj tudi nekaj vode ali druge pijače, saj nam bo vroče in se bomo potili. Na sončnih poteh po prisojnih pobočjih bodimo pozorni na kače, ki se nastavljajo soncu. Po gozdnih poteh se sprehajajo številne žuželke, pa tudi na močerada lahko naletimo.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem