Sprehod skozi gozd, junij 2012

19.06.2012

gozd19. jun. 2012 - Začeli so se pravi poletni dnevi. Dnevne temperature so se že približale 30 stopinjam Celzija, marsikje pa so že tudi višje. Vročina zdeluje ljudi, domače živali in tudi rastline. Umik v zavetje gozda je dobra odločitev. Zračna vlaga je nekoliko višja, temperature pa so nižje kot na prostem. Gozdovi so že povsem v poletnih barvah. Še nekaj dni in dočakali bomo najdaljši dan.

Gozdovi so že izgubili svetle spomladanske barve. Listje je zapolnjeno s klorofilom in že ima svojo »pravo« barvo, ki je bolj ali manj temno zelena, le na višjih nadmorskih višinah je še svetlejše. Spomladanske rastline so večinoma odcvetele in v podrasti bomo le tu in tam našli posamezne cvetove ali socvetja. Izjema so nekatere sencozdržne rastline, kot je smrdljička. Drugače je na gozdnih posekah in na gozdnem robu. Tam je pisanih cvetov več.

gozd
Poleti pride do tal malo sončne svetlobe. Le tu in tam sonce osvetli gozdna tla.

Cvetijo robide in maline. Ponekod še vedno cveti črni bezeg, čeprav ima večina grmov kobule že polne zelenih jagod, ki bodo počasi zorele. Izmed gozdnih sadežev že zorijo gozdne jagode, s katerimi se lahko posladkamo. Med drevesi so najbolj opazni pravi kostanji. Drevesa, ki jih ni prizadel kostanjev rak, bujno cvetijo in so vidna že od daleč. Cveti tudi jerebika.

cvetoči kostanj
Cvetoča drevesa pravega kostanja (Castanea sativa) so vidna od daleč.

Navadno kresničevje
Navadno kresničevje je v polnem razcvetu

Ljubitelji zelnatih rastlin bodo v teh dnevih zagotovo občudovali do 2 m visoke nežne rastline z dolgimi in razvejanimi belimi socvetji. To je navadno kresničevje (Aruncus dioicus), ki letos s cvetenjem nekoliko zamuja.

goba
Ljubitelji gob bodo prišli na svoj račun.

Vstopili smo v čas, ko so sprehodi po gozdu zagotovo zelo prijetni. V gozdu je hladno, pred sočno pripeko nas ščitijo krošnje dreves, gozdovi pa nam nudijo različne gozdne sadeže. Na svoj račun pa pridejo tudi nabiralci gob. Če se odpravimo na daljši sprehod, ne pozabimo s seboj vzeti dovolj pijače. Kljub senci se bomo potili in potrebe telesa po vodi bodo velike. Oblecimo dolge hlače, saj bomo tako zaščitili noge pred poškodbami zaradi vejic in trnov, ki so sestavni del podrasti, odveč pa tudi ne bo kapa ali klobuk, da se zaščitimo pred soncem, ko bomo hodili na prostem. Ne pozabimo tudi na ustrezno zaščito pred klopi.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem