Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd, december 2012

12.12.2012

Zasnežena gozdna pot12. dec. 2013 - Naši gozdovi so odeti v zimsko odejo. Sneg, ki je padel pred kratkim, je dodobra zasul gozdove na Dolenjskem in Notranjskem, drugje pa jih je pobelil. Tokratni sneg je bil suh in ni povzročal lomljenja drevja.

Sprehod skozi zasnežen zimski gozd je povsem drugačen, kot sprehod v drugih letnih časih. Na tleh leži sneg, ki duši zvoke in, če so temperature dovolj nizke, škriplje pri vsakem koraku. Rastline so pogreznjene v zimsko spanje, ptice se ne oglašajo, živali so tiho. Le tu in tam bomo slišali, kako se sneg spelje z vej katere izmed smrek in za kratek čas ustvari sneženo zaveso. Gozdni sadeži so pod snegom. Tu in tam bomo našli jerebiko, ki ima še vedno rdeče plodove. Te bodo počasi pojedle ptice.

Gozd pozimi

V snegu lahko opazujemo sledi različnih živali. Najpogosteje bomo videli sledi srnjadi ali jelenjadi, divjih prašičev, lisice in nekaterih drugih živali. Dlje bo ležal sneg, več sledi bomo lahko našli. Če s seboj vzamem katero izmed knjig, kjer so prikazane sledi, bomo lahko ugotavljali, katere živali so hodile, preden smo prišli.

Zimski gozd s cesto

Hoja po zasneženem gozdu je bolj utrujajoča. Sneg se običajno melje pod podplati, zaradi česar potrebujemo več energije za premikanje. Kje je snežna odeja višja, moramo gaziti. Naša hoja bo počasna in utrujajoča. Temu primerno se moramo tudi pripraviti in se odpraviti na nekoliko krajše sprehode. Seveda ne smejo manjkati topla oblačila in termovka z vročim čajem, če bomo žejni. Upoštevamo vsa navodila za hojo v snegu. Že prihajajoči vikend je napovedana otoplitev z dežjem, ki bo sneg spremenila v vodo, v gozdove pa se bo vrnilo blato. In sprehodi bodo manj prijetni.