Husqvarna 560XP Mark II

Sporočilo ZGS ob začetku tedna gozdov 2017

22.05.2017

22. maj 2017 - Učinkovito sonaravno, trajnostno in mnogonamensko gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji temelji na lastnem znanju, razvoju in raziskavah na področju gozdarstva. Gozdovi so tako pestri, da so tuji raziskovalni rezultati le omejeno uporabni v naših razmerah. Slovenija se lahko pohvali s pomembnimi uspehi gozdarskega strokovnega dela, ki jih prepoznajo tudi v tujini in z vrsto strokovnjakov in pedagogov na vseh ključnih področjih gospodarjenja z gozdovi: gojenja in varstva gozdov, gozdne ekologije, gozdne genetike, lovstva, gozdne tehnike in tehnologije, rabe lesa in gozdnogospodarskega načrtovanja.

Strokovno znanje je še posebej ključno pri gospodarjenju z gozdovi in njihovem varstvu v razmerah vse pogostejših naravnih ujm, ki ogrožajo slovenske gozdove. V Sloveniji uspešno nadaljujemo sanacijo posledic žledoloma iz leta 2014 in izredno močnega napada podlubnikov v letih 2015 ter 2016. Po zadnjih podatkih o stanju napada podlubnikov v smrekovih gozdovih je bilo od začetka leta 2017 do sredine maja odkritih za 327.000 m3 s podlubniki napadenih dreves smreke, kar je na nivoju Slovenije za 15 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Ta podatek kaže na to, da se nadaljnje širjenje podlubnikov upočasnjuje in da lahko pričakujemo postopno umiritev napada, še posebej, ker posek napadenih dreves in sanacija gozdnih sestojev potekata znatno hitreje, kot širjenje napada. Trend umirjanja napada podlubnikov je podoben po vsej Sloveniji, razen na Gorenjskem, kjer še vedno beležimo rast števila na novo napadenih dreves. Zajezitev napada in nove škode v gozdovih v letu 2017 so še vedno odvisne od odzivnosti lastnikov gozdov in hitrosti sanacije odkritih žarišč novih napadov podlubnikov.

V polnem teku je tudi program načrtne obnove poškodovanih gozdov, tako po naravni poti s pomočjo ukrepov nege gozda kot s saditvijo sadik gozdnega drevja. Spomladi 2017 je bilo tako posajenih 270 ha gozda s preko 550.000 sadikami gozdnega drevja devetnajstih različnih drevesnih vrst. Največ med njimi je bilo sadik bukve, smreke, gorskega javorja in hrasta. Sredstva za nakup sadik in sofinanciranje del pri obnovi gozdov so zagotovljena v Programu razvoja podeželja 2014-2020 (PRP) in v proračunskih sredstvih Republike Slovenije. Lastnikom gozdov se nudi tudi vsa strokovna pomoč pri izvedbi obnove gozdov. Obnova gozdov se bo nadaljevala v jeseni in v naslednjih letih, in sicer z obsegom okrog 300 ha umetne obnove in 1.200 ha naravne obnove gozda na leto.

Zavod za gozdove Slovenije

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem