Husqvarna 450ii

Smrdljička

03.07.2012

cvet smrdljičkeSmrdljička (Geranium robertianum) je nežna gozdna rastlina, ki jo bomo našli tudi v senčnih vrtovih, na gozdnih obronkih, v omejkih in na senčnih zidovih. Listi so značilnih oblik, krasijo jo majhnih rožnati cvetovi. Pri sprehodu po gozdu jo bomo težko spregledali, saj cveti od pomladi do jeseni, ko cveti le malo rastlin v gozdni podrasti.

Smrdljička zraste od 15 do 45 cm visoko. Listi so pernati in deljeni na 3 do 5 lističev s kratkimi peclji. Steblo in listi so dlakavi ter imajo številne žleze, ki izločajo neprijeten vonj. Steblo skozi čas postane rdečkasto, proti koncu sezone pa postanejo rdečkasti tudi listi. Cvetovi so rožnati in dolgi do 10 mm. Običajno imajo 5 venčnih listov. Smrdljička cveti od maja do konca septembra. Oprašujejo jo žuželke, lahko pa opravi tudi samooprašitev. Je eno ali dvoletnica, ki razvije skromen koreninski sistem.

Geranium robertianum
Smrdljička - Geranium robertianum

Razširjena je po vsej Sloveniji do 1.700 m nadmorske višine. Ker je senčna rastlina, dobro uspeva v listnatih in mešanih gozdovih. Zasadi se tudi v senčne dele vrtov.

V zdravilstvu se uporablja proti zobobolom in krvavitvam iz nosu. Če jo zmečkamo v rokah in se potem podrgnemo po telesu, deluje kot repelent, ki odganja komarje.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem