Husqvarna 560XP Mark II

Šmarnica

29.05.2012

Maja in junija bomo v listnatih gozdovih naleteli na cvetoče šmarnice (Convallaria majalis). Rastlina ima velike zelene liste in zvončkaste cvetove. Pogosto jo sadimo tudi v vrtovih saj dobro uspeva in se razmnožuje v senčnih delih vrta.

Šmarnica ima običajno dva 10 do 25 cm dolga lista, ki sta na 15 do 30 cm dolgem steblu. Listi so ovalni in na koncu ošiljeni. Cveti maja in junija Cvetovi so zvonasti, bele barve in v grozdih. Imajo značilen vonj. Iz cvetov se razvijejo rdeče jagode.

Šmarnica
Šmarnica - Convallaria majalis
(slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), Biolib.de)

Šmarnica uspeva po vsej Sloveniji do višine 1900 m. Dobro uspeva na apnenčastih tleh. Ustrezajo ji topli svetli listnati gozdovi. Najpogostejša je v  bukovih in hrastovih gozdovih.

Razmnožuje se s semeni. Raznašajo jih živali, ki se hranijo s plodovi. Zelo dobro se razmnožujejo vegetativno z rastjo podzemnih stebel (rizomov). Tako nastanejo velike kolonije šmarnic, ki povsem prekrijejo gozdna tla. V vrtovih vrtovih lahko zaradi agresivnosti povzročajo težave, saj uidejo z grede, ki jim je namenjena.

Šmarnice so zelo strupene. Vsebujejo okoli 38 različnih srčnih strupov. Pri zaužitju šmarnice pride do trebušnih bolečin, bruhanja in sprememb pri srčnem utripu. Do zastrupitev prihaja predvsem zaradi zamenjave s čemažem, saj sta si rastlini podobni.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem