Husqvarna 560XP Mark II

V Sloveniji se je pojavila rjava bukova pegavost

26.08.2019

Rjava bukova pegavost - okužba lista

V Sloveniji se vsake toliko časa pojavi kakšna nova bolezen gozdnega drevja, ki napada bukev. Lani so strokovnjaki Gozdarskega inštituta Slovenije ugotovili, da se je na slovenskih bukvah pojavila rjava bukova pegavost (Pseudodidymella fagi). Gliva povzroči nastanek rjavih peg nepravilnih oblik na listih.

Prve znake okužbe z rjavo bukovo pegavostjo so opazili avgusta 2018 v Kamniški Beli in v Ljubljani. Obe najdišči sta bili v bližini vode, kjer je zračna vlažnost višja. Kmalu po odkritju so o okužbah z večjega dela Slovenije poročali revirni gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije.

Okužba z glivo se kaže kot temno rjavi madeži na bukovih listih. Madeži so nepravilnih oblik in imajo običajno ostro temnejšo mejo z zdravim tkivom. Na površini se pojavijo okroglaste ali zvezdaste propagule bledo rumene barve in kosmatega videza z nitkami. 

Rjava bukova pegavost - Pseudodidymella fagi
a) temno rjavi madeži na bukovih listih b) intenzivnejša okužba c) propagule

Pogosteje napada liste na vejah bližje tlom in mlade rastline. Intenzivnost napada se z oddaljenostjo od tal zmanjšuje. Glivi bolj ustreza vlažno okolje zato se na vlažnih območjih bolj intenzivno širi.

Bolezen povzroča prezgodnje odpadanje listov. Zaradi tega je prizadeta vitalnost drevesa. Gospodarsko škodo lahko povzroči pri pomlajevanju gozdov z bukvami, saj zavira rast in razvoj mladih drevesc.

Glivo so prvič opisali na Japonskem leta 1993. Domneva se, da je prišla v Evropo iz Azije. Na Bavarskem in v Avstrijo so jo našli leta 2016, leta 2017 pa na Slovaškem. Poleg navadne bukve napada tudi orientalsko bukev. Potencialno ogroža graden.

Vir: Ogris, N.; Brglez, A.; Piškur, B. Pseudodidymella fagi in Slovenia: First Report and Expansion of Host Range. Forests 2019, 10, 718.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem