Husqvarna 560XP Mark II

Samomorilska palma

07.05.2013

Samomorilska palmaLeta 2008 so na Madagaskarju odkrili nenavadno palmo. V odročnem severozahodnem delu tega velikega afriškega otoka, so raziskovalci naleteli na palmo, ki po tvorbi plodov zelo hitro propade.



Samomorilska palma (Tahina spectabilis) zraste preko 18 metrov visoko in naredi liste, ki imajo do 5 metrov v premeru. Leta 2012 je bilo znanih 30 odraslih osebkov, ki so rasli na področju manjšem od štirih kvadratnih kilometrov. Palma živi okoli 50 let. Ob koncu življenja iz vrh stebla požene steblo z vejami in vejicami, ki so prekrite s stotinami majhnih cvetov. Cvetovi so bogati z nektarjem, ki privlači žuželke in ptice. Te palmo v času cvetenja obletavajo v velikih količinah. Iz vseh oplojenih cvetov se razvijejo plodovi.

Samomorilska palma
Na vrhu palme se pred njeno smrtjo razvije steblo s številnimi vejami in vejicami, ki so prekrite s cvetovi (fotografija: John Dransfield - CC BY 3.0)

Za cvetenje in tvorbo plodov porabi palma celotno zalogo hranil. Ko plodovi dozorijo, palma pade na tla in propade. Ker se palma izčrpa do smrti, so jo poimenovali »samomorilska palma.«

Ker je v naravi tako malo odkritih rastlin, lokacijo skrbno skrivajo, lokalna plemena pa čuvajo palme, da jih ne bi uničili morebitni požigalci gozdov, zbiratelji in drugi, ki uničujejo gozdove. Palmo so odkrili leta 2008.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem