Oglas odgovorna raba gozdov

Podpisano pismo o nameri za vzpostavitev gozdno-lesne verige gorskega lesa

07.04.2017

Logo gorski les7. april 2017 – Zadnji dan marca so v Solčavi izvedli predstavitev pobude za vzpostavitev gozdno-lesne verige Gorski les Solčavsko in podpisali pismo o nameri za ustanovitev projektnega konzorcija. Namen konzorcija je sodelovanje vseh članov pri zasnovi, promociji in izvedbi pilotnega projekta na Solčavskem in v Zgornji savinjski dolini.

Gorski les ima v lesnopredelovalni industriji poseben pomen in, v primeru ustrezne kakovosti, dosega višjo ceno na trgu, les z drugih področij, ker je uporaben za dražje nišne izdelke (npr. glasbila). Pobudniki želijo v celotni gozdno-lesni verigi zagotavljati višjo vrednost tega leta, ker bodo od tega imeli korist tako lastniki gozdov, kot tudi lesno predelovalna industrija. Pobudniki so zainteresirani za oblikovanje certificirane blagovne znamke. Projekt se bo pilotsko izvajal na Solčavskem. V primeru uspešnega zagona pa lahko preraste v vseslovensko zgodbo, ki bo vključevala tudi druga gorska in hribovska območja, kjer je možno priti do značilnega visokokakovostnega lesa.

Pismo o nameri za vzpostavitev gozdno-lesne verige gorskega je podpisalo 15 oseb, na čelu z direktorjem Zavoda za gozdove Slovenije Damjanom Oražmom, dekanom Biotehniške fakultete, prof. dr. Mihom Humarjem in županjo Občine Solčave Katarino Prelesnik. Za konzorcij bosta skrbela idejni vodja Alojz Lipnik z Zavoda za gozdove in dr. Emil Erjavec z Biotehniške fakultete z ekipo.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem