Husqvarna 560XP Mark II

Nov slovenski gozdarski zgibnik Bijol BWS 160

08.02.2016

Gozdarski zgibni traktor Bijol9. februar 2016 - Na trgu je nov gozdarski zgibni traktor, ki ga je razvilo in izdelalo slovensko podjetje. Podjetje Bijol iz Vuzenice je predstavilo gozdarski zgibni traktor Bijol BWS 160. Gre za sodoben zgibnik, ki ima nekatere inovativne rešitve, ki jih konkurenca nima, njegova cena pa bo okoli 200.000 €. Traktor ima okolju prijazen motor, ki je primerljiv z Euro 6 motorji tovornjakov.

Gozdarski zgibnik Bijol BWS 160 je plod slovenskega razvoja. Ima nekaj zanimivih inovativnih rešitev, ki jih drugi proizvajalci še ne vgrajujejo. Ena izmed zanimivejših je vetrnica hladilnika, ki je gnana preko hidromotorja in ima možnost, da se vrti v drugo smer. To zelo poenostavi čiščenje hladilnika in omogoča čiščenje kar med vožnjo.

Gozdarski zgibnik Bijol

Zgibnik ima 115 kW 4,1 litrski štiri valjni motor Deutz Tier 4 final, ki uporablja Adblue tehnologijo za čistejši izpuh. Doseže navor 610 Nm, pri 1.600 obratih. Prenos moči se izvaja preko računalniško krmiljenega hidrostatskega pogona, ki omogoča brezstopenjsko vožnjo od 0 do 40 km/h. Sestavni del je dvobobenski 8,5 ali 10 t daljinsko voden vitel. Celoten traktor je mogoče upravljati na daljavo, hitrost vožnje pa je v tem načinu omejena na 6 km/h. Kabina je vzmetena in ima klimatsko napravo. Namestiti je mogoče tudi vzvratno kamero, da lahko traktorist med vožnjo spremlja, kaj se dogaja z bremenom.

Gozdarski zgibnik Bijol

Podjetje se je razvoja gozdarskega zgibnika lotilo leta 2014. Razvoj je vodil Andrej Tisnikar, ki je iskal čim bolj kakovostne sestavne dele, pri tem pa pozornost posvečal delom, ki jih je mogoče kupiti pri nas. V razvoj so vložili okoli 300 tisoč evrov.

Gozdarski zgibnik Bijol

Proizvodnja zgibnikov se bo začela v kratkem. Vsak zgibnik bodo izdelali po naročilu kupca. Tako bodo lahko kupci izbirali opremo in priključke. Zgibnik je mogoče prilagoditi tako, da je primeren za delo izven gozda, npr. za košnjo, pluženje in posipavanje cest ter druga komunalna opravila.

Gozdarski zgibnik Bijol

Zgibnik želijo prodajati po vsem svetu, saj je primeren za delo na različnih terenih, seveda pa bo na voljo tudi slovenskim kupcem. Letos želijo izdelati in prodati pet zgibnih traktorjev, v prihodnje pa želijo število naročil močno povečati.

Predstavitveni film:

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem