Oglas odgovorna raba gozdov

Navadna medenika

05.06.2012

Navadna medenika ali navadna medenka (Melittis melissophyllum) je koprivi podobna gozdna rastlina. Podobnost je posledica sorodstva saj obe sodita v družino ustnatic. Latinsko rodovno ime »Melittis« izvira iz grške besede Mellita ali Melissa kar pomeni čebela. Medenika privlači čebele. Vrstno ime »melissophyllum« pa pomeni »z listi podobnimi melisi.« Listi so na pogled podobni listom melise, vendar pa so večji.

Navadna medenika
Cvetoča navadna medenika - Melittis melissophyllum

Navadna medenika je zelnata rastlina, ki zraste od 20 do 50 cm visoko, izjemoma do 60 cm. Cveti od maja do avgusta. Cvetovi so beli, rožnati, rdečkasti ali pa lisasti. Oprašujejo jih predvsem čebele in metulji. Listi so dolgi od 5 do 8 cm, jajčasti in pri dnu zaokroženi. So grobo nazobčani in prekriti z dlačicami. Dlačice so tudi na pecljih. Listi so nameščeni nasprotno v parih. Semena kalijo le v temi.

Cvetovi navadne medenike
Cvet navadne medenike. Cvetovi so lahko beli, rdečkasti ali rožnati.

Navadna medenika raste po vsej Sloveniji do 1400 m visoko. Uspeva v svetlih listnatih in iglastih gozdovih na apnenčastih tleh. Našli jo bomo tudi v grmičevju, na gozdnem robu in na gozdnih posekah.

Navadne medenike
Navadne medenike lahko rastejo v skupinah.

V hortikulturi se uporabljata dva kultivarja navadne medenike: 'Bastard balm' in Royal Velvet Distinction.' Sadimo ju v vrtovih, če želimo z njima privabiti žuželke.

Navadna medenika se uporablja v zdravilstvu za čiščenje krvi, kot odvajalo in kot pomirjevalo.