Husqvarna 560XP Mark II

Iz majhnega zraste veliko – akcija sajenja lip in sončnic

18.04.2017

Deljenje sadik lipe 18. april 2017 - Ko otroške roke posadijo v zemljo drevo, se zgodi pomemben premik k spoznanju, da smo vsi del našega planeta ter da vsakdo lahko z majhnimi koraki prispeva k boljšemu jutri. Čebelarska zveza Slovenije je slovenskim osnovnim šolam in vrtce, podelila 1.300 sadik lip in zavojčkov semen sončnic. S tem želijo spodbujati sajenje medonosnih rastlin.

V soboto, 8. aprila, so pred Čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici v okviru rednega letnega občnega zbora slovenskih čebelarjev razdelili 1.300 sadik lip in zavojčkov semen sončnic. Sadike lip je zagotovil Zavod za gozdove Slovenije preko projekta Eco Karst, semena sončnic pa podjetje Semenarna Ljubljana. Sadike in semena so prevzeli čebelarji iz večine čebelarskih društev po Sloveniji in so jih dostavili vsem osnovnim šolam in vrtcem, da jih posadijo.

Glavni cilj projekta. Akcija delitve sadik medonosnih rastlin je bila prva izmed mnogih akcij projekta Eco Karst, ki želi razviti načine delovanja za ohranjanje narave in hkrati za spodbujanje lokalnega podjetništva. Sledile bodo še druge akcije. Med šolami in vrtci je bila akcija zelo pozitivno sprejeta, saj s tem na konkretnem primeru med učitelji in otroki spodbujamo zavest in razmišljanje o ohranjanju narave. S saditvijo lip pridobijo tudi čebele možnost paše, saj ima lipa poleg svojih drugih kvalitet tudi medonosno vlogo.

Sajenje lipe

Lipa je simbolno drevo slovenstva, življenjske moči, pravičnosti in trdoživosti. Vaške lipe so bile tisočletja sajene v središča vasi. Pod vaško lipo so ljudje radi zapeli, zaplesali in se poveselili. Lipov list se pojavlja na vladarskih pečatih že od 8. stoletja dalje in kaže na simbolni pomen pravičnosti. Tako pri nas v Sloveniji kot v Evropi so lipe med najdebelejšimi drevesi. V Sloveniji rasteta dve vrsti lip – velikolistna lipa (Tilia plathyphyllos) in malolistna lipa ali lipovec (Tilia cordata). Lipe so pomembne medonosne rastline, saj so ene prvih, ki v nižinah cvetijo že na začetku junija. Lipa ugodno vpliva na gozdna tla ter prispeva k estetski funkciji gozda, posamezna drevesa in lipovi drevoredi pa so tudi kulturnega pomena in dajejo značilen pogled na kulturno krajino.

Fotografiji: ECO KARST in Čebelarska zveza Slovenije