Ioncell – nova tehnologija za izdelavo tekstilnih niti iz lesa

29.01.2019

Ioncell tekstil

Proizvodnja blaga za oblačila iz naravnih materialov je pogosto okoljsko sporna. Pridobivanje bombažnih niti je povezano z okoljsko zelo obremenjujočim gojenjem bombaža (pesticidi, umetna gnojila), proizvodnja viskoze pa je povezana z uporabo okolju škodljivih kemikalij. Nova tehnologija Ioncell obljublja izdelavo niti in blaga iz lesa, recikliranega papirja in starih bombažnih tkanin brez uporabe škodljivih kemikalij.

Ioncell je proces, ki so ga razvili na Finskem pod vodstvom znanstvenikov z Univerze Aalto. Omogoča izdelavo tekstilnih vlaken na osnovi celuloze, ki je sestavni del lesa. Iz lesa se že proizvaja viskoza, vendar se pri njeni proizvodnji uporabljajo okolju škodljive kemikalije. Pri proizvodnji Ioncell vlaken, ki temeljijo na celulozi, pa se škodljive kemikalije ne uporabljajo, prav tako pa se te reciklirajo v samem procesu proizvodnje.

Prikaz proizvodnje Ioncell vlaken:

Znanstveniki, ki so razvili postopek proizvodnje vlaken Incell, zagotavljajo, da je njihova proizvodnja neoporečna za okolje. Les je obnovljivi material in s trajnostnim načinom pridobivanja lesa ohranjamo gozdove. Vlakna so biorazgradljiva in po koncu uporabe ne obremenjujejo okolja. Pri proizvodnji oblačil predstavljajo nadomestilo za različna plastične materiale, ki se sicer uporabljajo v tekstilni industriji. Pričakuje se, da se bo masovna proizvodnja začela leta 2020 s postavitvijo prve proizvodne linije na Finskem.

Vir: A?, 10.12.2018