Gozdne vile

06.11.2013

Gozdna vilaVčasih, ko se sprehajamo globoko v gozdu, kjer je do najbližje hiše vsaj uro hoda, imamo občutek, kot da bi nas izza oddaljenega drevesa ali grma opazovale drobne očke. Hitro se obrnemo, a ne opazimo ničesar nenavadnega. Le vetrič se igra z listjem. Nas je opazovala gozdna vila?

Gozdne vile so mitološka bitja, ki živijo v gozdovih. So le ene izmed vil, saj lahko te bivajo v različnih okoljih. Poznamo hišne vile, vodne vile, rusalke, rojenice in druge. Vile so v evropski folklori nadnaravna bitja, najpogosteje v obliki duhov. V slovanski mitologiji so vile enakovredne nimfam in imajo oblast nad vetrom.

Vile imajo običajno človeško podobo in magične sposobnosti. V preteklosti so jih opisovali kot visoka in svetleča angelska bitja, danes pa jih poznamo kot majhna bitja v podobi mladih deklet s krili.

Mitološki izvor vil ni povsem znan. V ljudskem verovanju zasledimo več različnih izvorov. Vile naj bi prvotno častili kot manj pomemben boginje. Kot gozdne vile so bile različne gozdne nimfe in duhovi dreves. Po tem verovanju so vile poosebljeni elementi narave, ljubezni in podobno. To verovanje je značilno za zahodno Evropo. Po drugi obliki verovanja naj bi bile vile duhovi umrlih, kar se kaže skozi številne zgodbe, kjer skupaj nastopajo duhovi in vile. V krščanski mitologiji so vile bitja, ki niso ne angeli ne demoni temveč nekaj vmes. Kelti so vile opisovali kot raso ljudi, ki so jih prvi naseljenci pregnali v skrivališča. Razumeli so jih kot duhove, ki so živeli v jamah, znotraj hribov in na drugi strani morja.

Srečanja z gozdnimi vilami običajno niso prijetna. Vile so navihana bitja, včasih tudi zlobna. Ljudem rade nagajajo, jim kradejo drobne predmete in zavajajo popotnike, da zaidejo s poti in se izgubijo. Večinoma jih dojemamo kot neškodljiva bitja, vendar pa so lahko tudi zlobne. Gozdne vile lahko prisilijo mlada dekleta in fante, da vsako noč plešejo na gozdni jasi, dokler se ne zgrudijo od pomanjkanja spanja. Nekatere vile kradejo majhne otroke, fante in dekleta. Vile je mogoče videti jezditi različne domače in divje živali.

Vilam se je najbolje ogniti, kar še posebej velja za gozdne vile, da nas ne zapeljejo in se ne izgubimo. Dobro zaščito pred vilami nudijo železni obeski, kruh, nošenje oblačil obrnjenih navzven, tekoča voda in zvonovi.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem