Finci razvili elektronsko tržnico za prodajo lesa

11.07.2017

Kuutio11. julij 2017 - Maja letos je na Finskem začela delovati elektronska tržnica, na kateri lahko lastniki gozdov ponudijo les za prodajo. Elektronska tržnica, ki je verjetno edina take vrste na svetu, omogoča povezovanje prodajalcev in kupcev lesa. Kupci lahko za ponujeni les tudi dražijo, če se prodajalec tako odloči. Kuutio, kot se tržnica imenuje, je razvilo podjetje, ki so ga ustanovila največja finska gozdarska podjetja.

60 % finskih gozdov je v lasti več kot 600.000 družin. Od tega jih več deset tisoč aktivno ne gospodari z gozdom. Ravno na te družine cilja Kuutio, saj jim poenostavi prodajo lesa. Deležniki v finski gozdarski industriji upajo, da jim bo z elektronsko tržnico, ki deluje preko interneta, uspelo aktivirati pasivne lastnike gozdov.

Uporaba elektronske tržnice je enostavna. Za uporabo je potreben računalnik ali mobilni telefon. Po registraciji lahko lastnik že z nekaj kliki ponudi les na trgu. Ker je Kuutio povezan z osrednjo bazo podatkov o finskih gozdovih, lahko preko njega lastniki dobijo številne informacije o svojih gozdovih.

Glavni razlog za naložbo v elektronsko tržnico lesa tiči v dejstvu, da se Finska srečuje s pomanjkanjem lesa na trgu. Podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom in predelavo lesa želijo pridobiti čim več lesa in h gospodarjenju z gozdom spodbuditi tudi tiste lastnike, ki se do sedaj niso aktivno ukvarjali s pridobivanjem lesa za prodajo.