Husqvarna 560XP Mark II

Drevesne vrste na Slovenskem

02.10.2012

2. okt. 2012 - Izšla je 2., dopolnjena izdaja monografije Drevesne vrste na Slovenskem (1. izdaja Mladinska knjiga, 2004) avtorja Roberta Brusa. Gre za referenčno domačo monografijo o drevesnih vrstah. V njej je s samostojnimi poglavji celovito predstavljenih kar 186, s krajšimi opisi pa še dodatnih 200 domačih in tujih drevesnih vrst. Besedila so temeljito prenovljena in posodobljena, v knjigi je več kot 580 fotografij. Temeljno delo za vsakega ljubitelja dreves.  

Monografija je zgrajena kot obširen leksikon ter ponuja lahko in hitro dostopne podatke o vsaki drevesni vrsti. Vsaka je predstavljena z monografijo, sestavljeno iz več rubrik. Poleg opisov in splošnih predstavitev je pri vsaki vrsti upoštevano najnovejše znanje o njeni razširjenosti v Sloveniji, prav tako je predstavljena vloga vrste v okolju, potencialni negativni vplivi ob njenem nekontroliranem vnašanju v naravno okolje, njen potencial ob podnebnih spremembah in njen bodoči pomen. Posebna pozornost je posvečena uporabnosti in drugim zanimivostim vsake vrste. Vsako drevo je predstavljeno z originalnimi avtorjevimi barvnimi fotografijami (več kot 130 je dodanih ali zamenjanih), ki prikazujejo drevesa na prepoznavnih lokacijah po vsej Sloveniji in za hitro določitev vrste najpomembnejše morfološke značilnosti.  

Monografija Drevesne vrste na Slovenskem je bila ob izidu prva tovrstna domača knjiga in tudi po sedmih letih ostaja temeljno in edino takšno delo na tem področju. Njena prednost v primerjavi s podobnimi prevodnimi deli je, da prinaša relevanten izbor vrst in jih obravnava na osnovi temeljitega poznavanja domačih razmer.

Uporabljajo jo študentje vseh bioloških smeri, številni strokovnjaki in, kar je še zlasti pomembno, širša laična publika, saj je kljub strokovni osnovi pisana poljudno in na vsem razumljiv način. 'Knjiga, ki sega prek botanične publike,' je v oceni knjige v Mladini leta 2004 zapisal Bernard Nežmah.  

Knjiga je naprodaj v večjih slovenskih knjigarnah po ceni 49,99 €.

Knjigo je mogoče naročiti tudi po posebni spletni ceni. Naročilo knjige >>

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem