Husqvarna 560XP Mark II

Daljinsko vodeni goseničar za spravilo lesa

10.01.2017

Gosenični traktor za spravilo lesa Moritz FR50Za spravilo lesa večinoma uporabljamo prilagojene kmetijske traktorje, gozdarske zgibne traktorje, gosenične traktorje in traktorje za izvoz lesa (forwarder). Uporabljajo pa se tudi drugi, posebnim zahtevam spravila prilagojeni stroji. Eden izmed takšnih je daljinsko vodeni mali goseničar, ki je primeren za spravilo lesa na terenih, kjer zaradi varnosti ali drugih zahtev ne moremo spravila opraviti s traktorji.

Daljinsko vodeni mali goseničarji se uporabljajo za spravilo na zelo strmih terenih, kjer bi bila vožnja s traktorjem prenevarna. Ker imajo nizko težišče, so zelo stabilni. Zaradi širine so primerni za uporabo na ozkih gozdnih vlakah. Ker stroj delavec upravlja z daljinskim upravljalnikom, ni izpostavljen obremenitvam zaradi tresljajev in hrupa ter nevarnostim prevrnitve stroja. Ker so relativno lahki in predstavljajo majhno obremenitev za gozdna tla, so primerni za uporabo na občutljivih terenih, kjer bi z uporabo drugih strojev lahko povzročili nesorazmerno velike poškodbe tal.

Lahko se uporabljajo za samostojno spravilo lesa ali pa v kombinaciji z drugimi stroji za spravilo lesa. Ta oblika je uporabna predvsem pri daljših spravilnih razdaljah. Z daljinsko vodenim goseničarjem se les spravi do mesta, od koder ga lahko odpeljemo s traktorjem za izvoz lesa.

Goseničar za spravilo lesa na prikolici

Ker so majhni, jih je mogoče enostavno prevažati z enega v drugo delovišče. Za prevoz je dovolj nekoliko večja oz. zmogljivejša prikolica, ki jo priklopimo na večji avtomobil, kombi ali traktor.

Daljinsko vodeni gosenični traktor za spravilo lesa Pfanzelt Moritz FR50 pri delu

Eden izmed takšnih daljinsko vodenih goseničarjev, ki jih je mogoče kupiti tudi v Sloveniji, je goseničar Moritz Fr50 podjetja Pfanzelt iz Nemčije (prodaja podjetje Grapak A1 d.o.o.). Gre za zelo okreten stroj težak 1,4 tone, širok 1,1 m in dolg 2,2 m. Na tla pritiska le s silo 2,94 N/cm2. Motor zmogljivosti 35 KM požene goseničarja do 8 km/h, poganja pa tudi 5 kN vitel z jeklenico dolžine 110 m. Stroj se upravlja preko daljinskega upravljalnika.

Fotografije: Grapak A1 d.o.o.
 

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem